Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasljednik Stuxneta!

Amerikanci razvili novo opasno cyber oružje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Virus Gauss trenutno prijeti bankama na Bliskom istoku, a navodno ga se može iskoristiti i za napad na važnu infrastrukturu poput elektrana i nuklearnih postrojenja

Iz Kaspersky Laba upozoravaju da se pojavio novi opasni virus koji napada banke na Bliskom istoku, špijunira bankovne transakcije i krade korisnička imena i lozinke.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Izraelska vojska - 6 Otvara se nova fronta? Izrael objavio da je spreman za akciju protiv moćne sile: "Kao što uništavamo Hamas, tako ćemo i njih..."

Iako još nije poznato tko stoji iza ovog virusa, u Kasperskom kažu da je najvjerojatnije nastao u istim laboratorijima kao i virusi poput Stuxneta i Flamea tako da njegove tvorce možemo tražiti u SAD-u i Izraelu koji putem njega žele špijunirati banke na Bliskom istoku, a možda i u drugim državama.

Najopasnije cyber oružje razvili su Amerikanci i Izraelci i još 2008. napali Iran!

Prema trenutno poznatim informacijama, ovaj virus nazvan Gauss do sada je zarazio više od 2.500 osobnih računala u Libanonu i Izraelu, a među njegovim žrtvama nalaze se i Citibank te PayPal.

Sigurnosni stručnjak Jeffrey Carr rekao je novinarima The Guardiana da su Amerikanci i do sada pratili libanonske banke zbog sumnje u njihovu povezanost s narko kartelima i militantnim skupinama, a Gauss bi im mogao pomoći da učinkovitije nadgledaju njihove aktivnosti.

Osim nadgledanja putova novca iz banaka, putem ovog virusa mogu se krasti i osjetljive informacije poput korisničkih imena i lozinki, odnosno informacija o konfiguracijama računalnih sustava, ali može ga se iskoristiti i za napad na kritičnu infrastrukturu poput tvornica i elektrana – za što je ranije korišten i virus Stuxnet putem kojeg su napadnuta nuklearna postrojenja u Iranu.

Roel Schouwenberg iz Kasperskog kaže da je Gauss iznimno kompleksan virus čiji je kod jako teško dešifrirati i kojeg je jako teško otkriti jer su se njegovi tvorci itekako potrudili sakriti njegovu pravu namjenu, a to je nanošenje 'fizičke štete kritičnoj infrastrukturi'.

Nove teške optužbe protiv SAD-a i Izraela: Oni su razvili virus Flame!

Gauss, kao i ostali nedavno otkriveni virusi poput Stuxneta i Flamea pokazuju nam kakva je budućnost ratovanja – kompleksni virusi moći će špijunirati druge države i banke te uništavati njihova nuklearna i energetska postrojenja, a glavnu riječ u ratovima neće voditi generali i vojska već hakeri koji će razvijati takve viruse.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene