Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestali nakon uhićenja…

Hakeri u strahu: Je li FBI zaista zaustavio Anonymouse?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je FBI uhitio vođe najpoznatijeg hakerskog kolektiva na svijetu, među Anonymouse se uvukao strah i nepovjerenje te su smanjili svoje aktivnosti.

Prije nekoliko godina brojni su svjetski mediji pratili i prenosili informacije o brojnim napadima Anonymousa, hakerskog kolektiva čiji su članovi napadali internetske stranice američkih kompanija i vlade te krali i objavljivali tajne dokumente. Iako su se predstavljali kao anonimna grupa boraca za slobodu interneta u kojoj su svi jednaki, u Anonymousima je ipak postojala hijerarhija, a hakeri koji su smatrani vođama ove grupe poput Sabua, Topiarya, Kayle i drugih postali su prave internetske zvijezde čije su objave na Twitteru pratili brojni korisnici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna A bio svima idol FOTO - KOJI CINKER On je najomraženiji haker na svijetu! Slika nije dostupna Hakeri uzvraćaju udarac Osveta hakera: FBI upozorava na nove opasne napade

'Najtraženiji haker na svijetu' cijelo je vrijeme surađivao s FBI-em!

U posljednje vrijeme više nema toliko vijesti o Anonymousima, a jedan od agenta cyber divizije FBI-a Austin P. Berglas novinarima Huffington Posta objasnio je kako su 'razoružali' i zaustavili ovu grupu hakera koja im je jedno vrijeme zadavala velike probleme.

On je rekao da su problemi i pad Anonymousa uslijedili nakon što je FBI uhitio pet članova LulzSeca, hakerske grupe čije su članove smatrali vođama Anonymousa. Do tada su hakeri mislili da su nedodirljivi i da im FBI ne može ništa, no mnogi su se uplašili nakon uhićenja najpoznatijih članova, a hakeri diljem svijeta ostali su šokirani kada su saznali da je vjerojatno najpoznatiji član ove grupe – Hector Monsegur, poznatiji i kao Sabu, cijelo vrijeme bio doušnik FBI-a.

Među utjecajnijim hakerima nastala je panika i strah jer nisu znali koliko je Sabu otkrio agentima FBI-a, a Berglas kaže da je nakon uhićenja i informacija o doušniku u njihovim redovima poraslo nepovjerenje među članovima Anonymousa koji više nisu bili sigurni kome vjerovati.

U budućnosti bi ponovno mogli stvarati velike probleme

Iako su hakeri često vrlo pažljivi te skrivaju svoje IP adrese i lokacije kako bi ostali anonimni, čak i oni najvještiji katkad pogriješe i otkriju svoju adresu, a FBI-u je dovoljna samo jedna takva pogreška i neopreznost hakera kako bi ih pronašli. Na ovaj način uspjeli su uhvatiti i Sabua koji je jednom prilikom zaboravio sakriti svoju IP adresu. Ubrzo nakon toga FBI mu je pokucao na vrata, a on se, u strahu od dugogodišnjeg zatvora, odlučio na suradnju s vlastima i pomogao u uhićenju nekih od najvažnijih članova Anonymousa.

Anonymousi pozivaju na 'zamračenje interneta'

Dodao je kako sam pokret i dalje živi te da su Anonymousi aktivni na Twitteru, no više se ne priča o njihovim velikim napadima, rušenju stranica i krađi dokumenata: 'To se jednostavno više ne događa, a razlog se nalazi u tome što smo uhvatili najjače igrače'.

Novinari Huffington Posta kontaktirali su i Gabriellu Coleman, profesoricu s McGill Universityja koja dugo vremena proučava Anonymouse te je upozorila da, iako su uhićenja vođa Anonymousa veliki udarac za cijeli taj hakerski kolektiv, sama ideja za koju se zalažu i dalje postoji te bi u budućnosti ponovno mogli predstavljati veliku opasnost za FBI i odjele za cyber sigurnost SAD-a, Velike Britanije i drugih zemalja.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene