Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NASA-in teleskop Hubble uočio je neobičan asteroid koji, čini se, ima više rotirajućih repova koje ostavlja iza sebe.


Negdje između Marsa i Jupitera, NASA-in teleskop Hubble je uočio asteroid, koji umjesto da se pojavio kao mala točka svjetlosti, ima čak šest repova prašine, koji se šire iz njega poput žbica na kotaču, prenosi AFP. Otkriće tog asteroida objavljeno je u izvještaju, u časopisu Astrophysical Journal Letters.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Pogledajte geološku kartu najvećeg mjeseca u Sunčevom sustavu Slika nije dostupna VIDEO Tajne Jupitera: 'Ovo NISTE trebali vidjeti'

>> VIDEO Pogledajte koliko je blizu Zemlje prošao OVAJ asteroid

'Teško je povjerovati da gledamo u asteroid', rekao je David Jewitt, profesor sa Sveučilišta Kalifornija u Los Angelesu. 'Ostali smo zatečeni kad smo ga pronašli. Nevjerojatno, ali struktura njegovih repova se dramatično mijenja u svega 13 dana, dok izbacuje prašinu', dodao je Jewitt.

Asteroid je dobio ime P/2013 P5, a astronomi vjeruju kako prašinu izbacuje već najmanje pet mjeseci. Možda se počeo brzo okretati oko sebe toliko brzo da se sad raspada zbog toga, smatraju astronomi. Ne vjeruju kako su repovi posljedica nekog sudara, jer bi to odjednom podiglo svu prašinu.

Jewitt pak misli kako je taj objekt nastao sudarom asteroida prije otprilike 200 milijuna godina. način na koji širi prašinu oko sebe može predstavljati i obrazac po kojem će polako iščeznuti.

'U astronomiji, gdje nađete jednog, prije ili poslije nađete još istih. To je nevjerojatan objekt i gotovo sigurno prvi od mnogih drugih sličnih objekata koje će se ubuduće otkriti', zaključio je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook