Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele znati sve!

FBI želi nadzor nad – mailovima, društvenim mrežama i Skypeom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S obzirom na napredak tehnologije FBI ne može uspješno prisluškivati i pratiti Amerikance optužene za ilegalne aktivnosti koji komuniciraju putem interneta pa traže dopune zakona koji će im dati ovlasti za praćenje online komunikacije

IZ FBI-a traže od velikih kompanija poput Facebooka, Googlea, Microsofta i Yahooa da se ne protive prijedlogu zakona koji bi im omogućio nadzor nad korisnicima usluga ovih kompanija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Najčešće protiv Afroamerikanaca FBI objavio zabrinjavajuću analizu: Svaki deseti zločin iz mržnje događa se u školi Slika nije dostupna FBI poput hakera Hakiraju i kamere prijenosnika: Pogledajte koje metode špijuniranja koristi FBI

Kako prenose u Cnetu, s obzirom na velike promjene u komunikaciji posljednjih godina zbog koje ljudi sve više komuniciraju putem interneta, umjesto telefona, FBI više ne može uspješno prisluškivati Amerikance optužene za ilegalne aktivnosti. Naime, zbog napretka tehnologije FBI sada ima problema s, kako kažu u toj organizaciji, 'zamračenjem' zbog kojeg ne mogu učinkovito pratiti i nadzirati osobe na način kako su to mogli ranije, kada online komunikacija nije bila tako razvijena i raširena.

Kao i uvijek do sada, u FBI-u upozoravaju da ta njihova nemogućnost prisluškivanja i praćenja korisnika 'povećava opasnost za nacionalnu i javnu sigurnost'.

FBI će nadzirati Facebook i Twitter!

S obzirom na to, dosjetili su se zanimljivog prijedloga zakona za koji kažu da je 'najbolje rješenje' za praćenje osumnjičenih za ilegalne aktivnosti – žele da kompanije ubace poseban kod u društvene mreže, VoIP servise i e-mail servise koji će im omogućiti prisluškivanje i praćenje korisnika tih usluga.

'Ako napravite servis, proizvod ili aplikaciju koja će korisnicima omogućiti komunikaciju, možete ubaciti i dodatni kod', prenijeli su na Cnetu riječi osobe koja je upoznata s prijedlogom ovog zakona.

Ovime bi se nadopunio dosadašnji Communications Assistance for Law Enforcement Act (CALEA) zakon iz 1994. godine koji se odnosi samo na telekomunikacijske, a ne web kompanije. Direktor FBI-a Robert Mueller trebao bi tijekom ovog mjeseca održati sastanak s vodećim ljudima velikih kompanija i njihovim odvjetnicima i objasniti im što želi postići s ovim zakonom.

Za neka od najvećih hakiranja kriv je – FBI!?

Već je sada jasno da kompanije poput Facebooka, Googlea, Microsofta i Applea neće s veseljem prihvatiti ovaj prijedlog zakona jer će na taj način omogućiti FBI-u da legalno prati i nadzire korisnike njihovih usluga.

To bi značilo da će FBI imati uvid u komunikaciju korisnika putem Facebooka i e-mailova, moći će prisluškivati razgovore putem Skypea ili Appelova FaceTimea, a ako stvarno dođe do izglasavanja ovog zakona – pogotovo ako on bude nejasno i dvosmisleno definiran poput CISPA-e i SOPA-e, ponovno možemo očekivati velike prosvjede korisnika i organizacija za zaštitu privatnosti.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene