Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Microsoftov digitalni asistent za Windows Phone Cortana pokazao se odličnim prognozerom te je pogodio pobjednike svih osam utakmica osmine finala


Prije četiri godine nogometnu javnost zabavljala je hobotnica Paul koja je prilično točno predviđala pobjednike nogometnih utakmica tijekom Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici, a ove godine ljubitelji nogometa pozorno prate predviđanja Microsoftovog digitalnog asistenta Cortana. Ova tehnologija dostupna je korisnicima pametnih telefona koji rade na Windows Phone 8.1 mobilnom operativnom sustavu (samo korisnicima u SAD-u), a prije nekoliko dana Microsoft je svom digitalnom asistentu dodao opciju predviđanje rezultata osmine finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu.

Vezani članci Slika nije dostupna Majstori pornića u problemima nakon utakmice Slika nije dostupna Ovo je formula prema kojoj Englezi osvajaju Svjetsko prvenstvo!

Cortana svoja predviđanja bazira na istom algoritmu koji koristi i Microsoftova tražilica Bing, a iz ove kompanije novinarima PC Worlda objasnili su da se ta predviđanja temelje na brojnim faktorima poput prijašnjih rezultata ekipa u kvalifikacijama za SP i drugim natjecanjima, prosjeku pobjeda, ali i na faktorima poput lokacije (koja više odgovara Južnoameričkim zemljama), vrsti terena, vremenskim uvjetima i drugim faktorima.

Svjetsko prvenstvo u nogometu ruši rekorde na Facebooku

Vijest o uspješnom predviđanju Cortane na PC Worldu objavili su jučer ujutro (dakle, prije jučerašnjih utakmica) te su tada napomenuli da je Cortana za posljednje dvije utakmice predvidjela pobjede Argentine i Belgije, što se na kraju pokazalo točnim.

Inače, Microsoftov Bing prije početka SP-a dao je predviđanja za grupnu fazu natjecanja, no nije se pokazao niti približno uspješnim jer je predvidio da će SAD izgubiti sve tri utakmice, a da će Portugal pobijediti dvije utakmice – ova su se predviđanja pokazala potpuno krivima te je moguće da je Microsoft nakon grupne faze promijenio i modificirao algoritam u Cortani kako bi bio što precizniji.

Što se tiče parova četvrtine finala, na Business Insideru danas su objavili predviđanja Cortane za dvije utakmice koje će se odigrati u petak – prema ovoj tehnologiji Brazil će pobijediti Kolumbiju, dok će susret europskih nogometnih divova pripasti Njemačkoj.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook