Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi softver kompanije za mobilnu sigurnost Lookout fotografira kradljivca telefona i njegovu sliku (tzv. theftie), zajedno s lokacijom mailom šalje vlasniku telefona


Pametni telefoni i tableti sve su omiljenija meta lopova te je proteklih godina zabilježen veliki porast krađa mobilnih uređaja. S obzirom da veliki broj korisnika na telefonima pohranjuje osjetljive i privatne podatke poput mailova, informacija s društvenih mreža, bankovnih podataka i slično, jasno je koliko je opasno i frustrirajuće ako izgube ili ako im netko ukrade smartphone. Iako već postoje različiti načini na koji se izgubljeni/ukradeni telefoni mogu locirati, veliki dio ljudi često ne aktivira ove postavke tako da više nikada ne uspiju vratiti svoj telefon i privatne informacije i fotografije koje su bile pohranjene na njemu.

Izgubili ste Android ili iPhone? Evo što napraviti!

Vezani članci Karlovačka policija traga za muškarcem - 5 Prepoznajte li ga? Policija traga za muškarcem zbog pljačke u Karlovcu Krađa piva Krađa stoljeća! Uočili sanduk piva na balkonu pa smislili genijalan način kako ga se dokopati

Kompanija za mobilnu sigurnost Lookout predstavila je ovog tjedna zanimljiv program koji je baziran na tzv. theftie fotografijama koji bi korisnicima trebao pomoći u otkrivanju kradljivaca i vraćanju ukradenih telefona. Naime, pretplatnici njihovog softvera e-mailom će dobiti obavijest u slučaju nekih 'neobičnih radnji s njihovim telefonima' – npr. u slučaju da netko više puta upiše pogrešnu lozinku ili pokuša deinstalirati sigurnosni softver. Telefon će s prednjom kamerom čak fotografirati osobu koja tada koristi telefon te njegovu sliku (koju su u ovoj kompaniji nazvali theftie, a ne selfie jer osoba ne zna da ga mobitel snima), zajedno s trenutnom lokacijom mailom poslati vlasniku tog telefona. Također, telefon može poslati obavijesti korisnicima i u slučaju aktiviranja zrakoplovnog moda ili vađenja SIM kartice (vlasnike uređaja koji rade na Androidu može obavijestiti i u slučaju gašenja samog telefona), a softver nudi opciju automatskog kontaktiranja mobilnog operatera i policije kako bi se krađa telefona mogla brže prijaviti.

OPREZ! Evo što policija savjetuje vlasnicima iPhonea i iPada

Ovo je samo jedan od načina na koji možete dodatno zaštititi svoje mobilne uređaje u slučaju krađe, a bez obzira koristite li neke dodatne sigurnosne aplikacije ili ne, preporučujemo vam aktiviranje i korištenje sigurnosnih opcija koje dolaze na samim telefonima koje će vam omogućiti lociranje i zaključavanje ukradenog/izgubljenog uređaja na daljinu, odnosno potpuno brisanje sadržaja s njega. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook