Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Djelujte preventivno!

Izgubili ste Android ili iPhone? Evo što napraviti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Google i Apple omogućili su korisnicima lociranje i zaključavanje izgubljenih telefona, odnosno brisanje podataka s njih, no te opcije morate ranije aktivirati na samom telefonu.

Veliki broj ljudi više ne može zamisliti živote bez pametnih telefona koji su mnogima glavni alat za komunikaciju i pregledavanje sadržaja s interneta i društvenih mreža. Također, na smartphone uređajima nalaze se i brojni neprocjenjivi podaci za koje nikako ne biste željeli da ih se dokopa netko drugi – od privatnih i poslovnih mailova i dopisivanja putem Facebooka, SMS-ova i sličnih aplikacija pa do podataka o bankovnim aplikacijama i računima.

Zbog ovih je razloga gubitak pametnog telefona velika noćna mora za brojne korisnike, ali postoji rješenje s kojim bi mogli riješiti problem i pronaći telefon, odnosno zaključati ga ili izbrisati njegov sadržaj na daljinu, no i u slučaju Androida i iPhonea potrebno je djelovati preventivno i ove opcije aktivirati na samom telefonu, dakle prije nego ga izgubite.

Također, korisno je i aktivirati opciju zaključavanja samog zaslona koja će osobama koje se dokopaju vašeg telefona onemogućiti njegovo korištenje bez odgovarajuće šifre, no dio vlasnika smartphonea ne koristi ovu opciju jer bi šifru morali ukucavati i nekoliko desetaka puta dnevno, odnosno prilikom svakog pregledavanja sadržaja na telefonu.

Googleov izvršni predsjednik: Evo kako prijeći s iPhonea na Android!

Korisnicima Androida na Google Playju dostupne su brojne aplikacije putem kojih mogu locirati izgubljeni, odnosno ukradeni telefon i zaključati ili izbrisati podatke s njega, no najjednostavnije je koristiti Upravitelj Android uređaja, Googleovu aplikaciju koja se isporučuje sa samim telefonima. Ovu je aplikaciju, dakle, prvo potrebno aktivirati na samom telefonu (napravite to što prije, kako ne bi požalili ako kasnije izgubite telefon) – u izborniku aplikacija potrebno je ići na 'Postavke usluge Google' pa na 'Upravitelj Android uređaja' gdje trebate aktivirati opciju daljinskog lociranja uređaja i daljinskog zaključavanja i brisanja sadržaja s telefona.

Nakon što aktivirate ove opcije, vaš telefon možete pratiti na Googleovom web servisu za Androide na kojem ovdje možete vidjeti trenutnu lokaciju vašeg uređaja (ili posljednju lokaciju koju je uređaj zapamtio), možete aktivirati glasnu zvonjavu te možete zaključati telefon ili izbrisati sav njegov sadržaj (telefon se vraća na tvorničke postavke, bez ikakvog znanja osobe koja koristi ukradeni ili izgubljeni telefon) i na taj način spriječiti da se netko dokopa vaših privatnih informacija.

Podsjećamo, prije toga potrebno je ove opcije aktivirati na vašem telefonu, a Googlevci još savjetuju da, ako mislite da je uređaj ukraden da ga ne pokušavati vratiti sami, već da krađu odmah prijavite policiji.

'Zaslijepljeni Appleom': Oni žele SAMO iPhone!

Vlasnici Appleovog iPhonea također imaju mogućnost locirati, zaključati i izbrisati sadržaj ukradenog ili izgubljnog telefona, a ova se opcija prvo mora aktivirati u Postavkama/iCloud gdje treba kliknuti na opciju 'Nađi moj iPhone'. Ako je ova opcija aktivirana, u slučaju da izgubite telefon možete ga potražiti na iCloud.com gdje prvo morate upisati podatke Appleovog računa i kliknuti na opciju Find My iPhone. Kao i u slučaju Androida, i ovdje možete pronaći lokaciju vašeg telefona, aktivirati zvonjavu kako bi pronašli iPhone, zaključati ga putem lozinke ili izbrisati sav sadržaj s njega.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene