Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Touchscreen tehnologija

Evo kako rade ekrani osjetljivi na dodir!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svakodnevno koristimo uređaje kojima upravljamo putem ekrana osjetljivih na dodir, a osim u telefonima i tabletima, ovakvi se ekrani sve češće koriste i na računalima

U zadnjih desetak godina način na koji koristimo mobilne uređaje i računala uvelike se promijenio te su danas na mobilnim uređajima ekrani osjetljivi na dodir gotovo u potpunosti zamijenili klasične tipkovnice, a zahvaljujući posljednjoj verziji Microsoftovog operativnog sustava Windows 8, sve više stolnih i prijenosnih računala ima podršku za ovakve ekrane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zahvaljujući novim Windowsima Većina laptopa u budućnosti će imati ovakve ekrane Slika nije dostupna Zahvaljujući Touche tehnologiji Pogledajte nove tehnološke ludosti – 'pametna' kvaka i kauč koji sam pali televizor kad sjednete na njega!

Revolucija: Ovo je ekran budućnosti!

Mobilni telefoni s ovakvim ekranima postojali i ranije, a velike zasluge za njihovu popularizaciju ima Apple i njihov prvi model iPhonea – do tada su smartphone tržištem vladale kompanije poput Nokije i BlackBerryja čiji su (pametni) telefoni imali klasične hardverske tipkovnice, no nakon iPhonea stvari su se uvelike promijenile.

Iako uređaje s ovakvim ekranima koristimo gotovo svakodnevno (za očekivati je da ćemo u budućnosti koristiti sve više ekrana, odnosno površina osjetljivih na dodir – osim telefona, tableta i računala vjerojatno ćemo ih koristiti i na stolovima, zidovima, na kućanskim uređajima, u automobilima itd.), veliki broj ljudi nije upoznat s način na koji oni funkcioniraju pa su na CNBC-u na kratak i vrlo jednostavan način objasnili osnovni način rada kapacitivnih ekrana osjetljivih na dodir kakvi se danas najčešće koriste u pametnim telefonima i tabletima.

Kada se prstom dodirne ekran, dolazi do promjene naboja na njemu, objasnila je Lauren Goode i dodala da 'telefon ne zna da je to vaš prst, već samo nešto što prenosi struju'. Zbog toga nije moguće ovakve ekrane koristiti s rukavicama (one djeluju kao izolator) te se po zimi moraju koristiti posebne rukavice koje su prilagođene korištenju s ekranima osjetljivim na dodir.

LG priprema nelomljive i savitljive ekrane za mobilne telefone!

Ipak, neke su kompanije poput Nokije unaprijedile ekrane koje koriste na svojim telefonima tako da se s takvim ekranima bez problema može upravljati i s običnim rukavicama. Iako ćemo tijekom sljedećih godina sa sve većim brojem uređaju upravljati dodirom, kompanije poput Applea, Googlea, Microsofta i drugih usavršavaju još jednu tehnologiju s kojom ćemo također upravljati našim gadgetima – glasovno upravljanje tako da ćemo, osim dodirivanjem ekrana telefona, tableta i pametnih satova, s njima sve više i 'razgovarati'.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene