Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Touchscreen i tipkovnica!

Revolucija: Ovo je ekran budućnosti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kompanija Tactus razvila je ekrane osjetljive na dodir koji imaju dodatnu tipkovnicu koja ‘iskače’ iz ekrana i omogućava tipkanje kao na klasičnim hardverskim tipkovnicama

Iako se većina korisnika navikla na korištenje ekrana osjetljivih na dodir kakve danas ima većina pametnih telefona i tableti, pisanje dužih poruka i mailova na njima i dalje nije ugodno i brzo kao na telefonima s hardverskom tipkovnicom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zahvaljujući novim Windowsima Većina laptopa u budućnosti će imati ovakve ekrane Slika nije dostupna Zahvaljujući Touche tehnologiji Pogledajte nove tehnološke ludosti – 'pametna' kvaka i kauč koji sam pali televizor kad sjednete na njega!

Smartphone s ekranom osjetljivim na dodir i hardverskom tipkovnicom

Korisnici koji i dalje preferiraju takve hardverske tipkovnice vjerojatno s velikim nestrpljenjem čekaju dolazak novih modela BlackBerryja - jedan bi model trebao imati veliki ekran osjetljiv na dodir i hardversku tipkovnicu, no čini se da bi u budućnosti problem brzog tipkanja, odnosno pisanja na ekranima osjetljivim na dodir mogao biti riješen.

Naime, američka kompanija Tactus ima rješenje koje će ujediniti ekrane osjetljive na dodir i tipkovnice - oni su razvili ‘taktilno korisničko sučelje’ za ekrane osjetljive na dodir s transparentnim hardverskim tipkama koje ‘izlaze na zahtjev’ iz ekrana pametnih telefona i tableta. Na Mashableu kažu da ovakav ekran korisnicima omogućava učinkovito i brzo tipkanje kao i na drugim telefonima koji imaju tipkovnice, a kada se ova tipkovnica isključi ona postaje nevidljiva te ekran postaje kao i svaki drugi ekran osjetljiv na dodir kojim se upravlja samo dodirom prsta.

U ovom ekranu koristi se ‘tactile layer’ tehnologija koja se integrira s ekranima osjetljivim na dodir te zamjenjuje staklo koje se nalazi iznad ekrana.

Samsungova revolucija promijenit će dizajn telefona i tableta

Trenutno nema informacija s kojom bi mobilnim kompanijama Tactus u budućnosti mogao surađivati u razvoju telefona koji će imati ovakve ekrane, no sigurno je da će ova tehnologija zainteresirati mnoge jer bi, kada se usavrši, korisnici napokon mogli dobiti mogućnost korištenja pravih tipkovnica na velikim ekranima osjetljivim na dodir.

U Tactusu kažu da primjena njihovog taktilnog sučelja nije ograničena samo na korištenje kao tipkovnica, već se može koristiti i za brojne druge stvari - npr. ovakvi bi ekrani mogli poboljšati iskustvo igranja video igara na tabletima i telefonima jer bi se mogli iskoristiti i za hardverske kontrolere za upravljanje igrama kojeisu puno bolji i učinkovitiji u odnosu na virtualne kontrolere na klasičnim ekranima osjetljivim na dodir. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene