Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahvaljujući Touche tehnologiji

Pogledajte nove tehnološke ludosti – 'pametna' kvaka i kauč koji sam pali televizor kad sjednete na njega!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici razvijaju tehnologiju osjetljivu na dodir napredniju od one u pametnim telefona koja će se moći ugrađivati u razne objekte poput kauča i kvaka

Do sada smo opcijama na našim telefonima i tabletima navikli upravljati dodirom prsta, odnosno prstiju po ekranu, a u budućnosti bi tehnologiju osjetljivu na dodir mogli koristiti i u brojnim predmetima poput kvaka na vratima, kaučima te čak i u tekućinama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Touchscreen i tipkovnica! Revolucija: Ovo je ekran budućnosti! Slika nije dostupna Zahvaljujući novim Windowsima Većina laptopa u budućnosti će imati ovakve ekrane

Naime, istraživači iz Disney Researcha i Carnegie Mellon Universityja iz Pittsburga razvili su sustav Touche koji koristi tehnologiju napredniju od one u ekranima pametnih telefona koja se može integrirati u različite objekte s kojima se onda može upravljati dodirom – s tim da bi ti objekti prepoznali intenzitet dodira tako da bi svaki pokret – lagan dodir, prislanjanje ispruženog dlana i slično značio drugačiju akciju koju je moguće napraviti s tim objektom.

Neki od objekata na kojima bi se ova tehnologija mogla primijeniti i koje su istraživači već testirali jesu 'pametne kvake' koje prepoznaju da li je kvaka samo dodirnuta, cijela obuhvaćena ili čvrsto stisnuta i kauč koji bi mogao prepoznati da je osoba sjela na njega, a ova bi se tehnologija mogla koristiti i za daljinsko upravljanje mobilnim uređajima.

Jedan od potencijalnih načina uporabe kvaka osjetljivih na dodir je sljedeći – ako odlazite iz ureda i vrata zatvorite na način da kvaku stisnete samo jednim prstom, kada netko bude htio ući u tu prostoriju i kada primi kvaku, na vratima se može pokazati poruka 'vraćam se za pet minuta'. Ako pak pri odlasku iz prostorije osoba kvaku uhvati čvrsto, s cijelom rukom, onda će se prikazivati poruka da je radno vrijeme prošlo i da se ta osoba neće vratiti do sutra.

Kauč koji bi imao ovu implementiranu tehnologiju mogao bi biti povezan s televizorom pa kad osoba sjedne na njega, TV bi se odmah upalio, a kada bi osoba legla na kauč, on bi dodatno prigušio svjetla i na kraju nakon nekog vremena ugasio TV.

Ova tehnologija mogla bi se ugrađivati i u trake koje se stavljaju oko zglobova ruku i koje bi bile povezane s telefonima tako da bi određenim pokretima ruku (npr. pljeskanjem) mogli mijenjati pjesme ili pojačavati i stišavati zvuk na telefonu bez potrebe za vađenjem telefona iz džepa. Sigurno je da će znanstvenici i dalje razvijati ovu tehnologiju te u budućnosti možemo očekivati zanimljivije i korisnije načine njene uporabe od 'kvaka osjetljivih na dodir'.

Ivan Poupyrev, jedan od istraživača koji radi na razvoju ove tehnologije rekao je kako će Touche omogućiti stvaranje 'novih i uzbudljivih načina interakcije ljudi s objektima i općenito sa svijetom'.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene