Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomicanje tektonskih ploča

Europa i Sjeverna Amerika će se sudariti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Geolozi su uočili novu zonu podvlačenja tektonskih ploča u blizini portugalske obale koja polako vuče Europu prema Novom svijetu i da je Kristofor Kolumbo imao vremena pričekati nekoliko stotina milijuna godina mogao je jednostavno zakoračiti u Ameriku, piše u utorak list Christian Science Monitor.

Znanstvenici s australskog sveučilišta Monash u Melbourneu objavili su u časopisu 'Geology' otkriće prvih znakova mogućeg približavanja dvaju kontinenata u obliku 'embrijske' subdukcijske zone u blizini portugalske obale. Vrijeme 'sudara' Europe i Amerike procjenjuje se na 220 milijuna godina.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati" Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih"

>> S kim bi graničila Hrvatska da još postoji Pangea?

Takve se zone stvaraju kad se jedna tektonska ploča podvlači pod drugu. Australski geolozi izradili su mapu oceanskog dna i pronašli mjesto koje se počelo lomiti, što bi moglo značiti početak nove faze u Wilsonovom ciklusu, nizu događaja imenovanih po kanadskom geofizičaru Johnu Wilsonu, koji je otkrio da se oceani periodično, u razdoblju koje se mjeri stotinama milijuna godina, otvaraju i zatvaraju.

'Otkrili smo početak aktivnog procesa - poput embrijske subdukcijske zone', kazao je voditelj istraživanja Joao Duarte. Sudar tektonskih ploča, koji se može smatrati vrlo mladim po geološkoj ljestvici vremena, možda je izazvao katastrofalan potres u Lisabonu 1755. godine, kada je portugalska prijestolnica pretvorena u ruševine i koji je kao posljedicu imao smrt 60 tisuća ljudi, ali i rađanje moderne seizmologije.

'Znatna seizmička aktivnost, uključujući potres 1755., naznačili su da možda postoje tektonska kretanja u području', rekao je Duarte. 'Po prvi put uspjeli smo dokazati ne samo da je to doista tako, već i da se radi o aktivnom procesu', kazao je.

Promatranje stvaranja subdukcijske zone, što je proces koji će trajati 20 milijuna godina, može osigurati nove spoznaje o tome kako su nastali kontinenti. 'Razumijevanje toga procesa sigurno će rezultirati znanjima o tome kako su subdukcijske zone nastajale u prošlosti i kako su se oceani zatvarali', kazao je Duarte. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene