Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje pokazalo

Dugotrajno uzimanje acetilsalicilne kiseline povezano s gubitkom vida

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobe koje dugotrajno i redovito uzimaju acetilsalicilnu kiselinu, poput onih koji ju uzimaju kao zaštitu od moždanog i srčanog udara, imaju veće izglede izgubiti vid, pokazalo je australsko istraživanje provedeno na više od dvije tisuće osoba.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu američkog liječničkog udruženja JAMA Internal Medicine, koje prenosi BBC, osobe koje godinama uzimaju acetilsalicilnu kiselinu imaju dvostruko veći rizik razvoja vlažne makularne degeneracije - koja je najčešći razlog gubitka vida u starijoj životnoj dobi.

Znanstvenici kažu kako prikupljeni dokazi još uvijek nisu dovoljni da se promjene preporuke u uzimanju tih tableta, no rezultate treba imati na umu u slučaju osoba kod kojih se makularna degeneracija već razvila na jednom oku.

Svaka deseta osoba od 2389 osoba, koliko ih je sudjelovalo u istraživanju na sveučilištu Sydney, uzima acetilsalicilnu kiselinu barem jednom tjedno, a ispitanici su prosječno bili stari 65 godina. Podvrgnuti su očnom pregledu nakon pet, 10 i 15 godina.

Pročitajte i ovo S oštrim vidom raspoznajete jabuku od antistres loptice Događa li se to i vama? 5 neugodnih situacija nakon kojih ćete željeti imati oštar vid Grafički prikaz kako Uljanik uspijeva proizvesti brod s gubicima umjesto zarade (Foto: Dnevnik.hr) ANALIZA DNEVNIKA NOVE TV Ovo su korijeni problema: Kako je Uljanik izgradio supermoderni brod vrijedan 100 milijuna eura i pritom ostvario – gubitak

>> Šokantni podaci: Velika većina Hrvata vozi, a ne vidi!

Do kraja istraživanja utvrđeno je da je 9,3 posto pacijenata koji uzimaju acetilsalicilnu kiselinu razvilo vlažnu makularnu degeneraciju u usporedbi s 3,7 posto onih koji ju nisu uzimali. 'Povećani rizik od vlažne makularne degeneracije otkriven je nakon 10 ili 15 godina što sugerira da je kumulativni učinak važan', zaključili su znanstvenici.

S obzirom na raširenu upotrebu acetilsalicilne kiseline svako povećanje rizika za stanja koja dovode do invalidnosti važna su jer utječu na mnoge osobe, kažu znanstvenici.

U vlažnoj makularnoj degeneraciji dolazi do nekontroliranog bujanja krvnih žilica u mrežnici koje stvaraju otoke i krvarenja. Dob, pušenje i bolesti u obitelji važni su faktori.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene