Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čak 120.000 problematičnih

Šokantni podaci: Velika većina Hrvata vozi, a ne vidi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na hrvatskim cestama velika većina vozača vozi, a ne vidi. Čak 120.000 njih vozi bez ili s krivom dioptrijom.

Zakon nalaže provjeru vida tek nakon 80-e godine života, i zato vozači na preglede ne odlaze, a naočale često kupuju bez liječničke dijagnoze. Iako gotovo dva milijuna Hrvata ima vozačku dozvolu, četvrtina njih ne vidi dobro kuda vozi. Među njima je i dvostruko više vozača nego prošle godine koji vide ispod zakonskog minimuma od pedest posto.

Pročitajte i ovo Studenti voze tramvaje u Nuernbergu - 2 Problem u Njemačkoj Zbog manjka radne snage, traže studente da voze tramvaje: ''Moramo istražiti sve mogućnosti'' Ilustracija EU direktiva Stiže važna promjena za vozače: Mijenja se naplata prometnih kazni

Vozač koji dobro vidi, prometni znak stop prepoznat će na 50 metara udaljenosti. Vozač čija je oštrina vida manja, znak će prepoznati tek na 25 metara. Kod tri četvrtine vozača vidljivost će se smanjiti ukoliko voze noću, po kiši ili magli.

>> Više od pola vozača umorno za volanom

'Sama oštrina vida, ali ne samo to, nego i kontrast, zablještenje i vidno polje puno tu imaju elemenata koji su jako bitni za sigurno upravljanje', rekao je Damir Novak iz HAK-a. Vozačima iznad 40 godina problem stvara i vid na blizinu. U svijetu ne postoji niti jedan zakon kojim se propisuje nošenje naočala za blizinu prilikom vožnje.

I zato su u automobilima tome bojom i veličinom prilagođeni instrumenti vozila. Nakon dobivene vozačke dozvole, šestina vozača svoj vid više nikad nije provjerila.

'Ljudi dolaze s naočalama s placa. To je katastrofa za sigurnost u prometu', rekao je dr. Igor Petriček. Zakon ih na pregled obvezuje tek nakon 80-e godine života. A oni na taj način ugrožavaj svoj, ali i tuđi život.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene