Obavijesti Pretražite Navigacija
Događa li se to i vama?

5 neugodnih situacija nakon kojih ćete željeti imati oštar vid

1/7 >> Pogledaji ovu galeriju S oštrim vidom raspoznajete jabuku od antistres loptice S oštrim vidom raspoznajete jabuku od antistres loptice Redovitim pregledom možete spriječiti 80 posto oštećenje vida Redovitim pregledom možete spriječiti 80 posto oštećenje vida Oštar vid potreban vam je da \'\'na oko\'\' razlikujete šećer od soli Oštar vid potreban vam je da \'\'na oko\'\' razlikujete šećer od soli Preciznijem stavljanju tuša na oči može pomoći oštar vid Preciznijem stavljanju tuša na oči može pomoći oštar vid +2 Nemojte zbog lošeg vida propustiti flert Galerija
Vidjeti veliku zelenu mrlju i ne razaznati da se sastoji od lišća, slika je drveta na kakvu su navikli svi oni slabijeg vida. Koliko zapravo slabo vide shvate tek onda kada stave dioptrijske naočale ili leće ili se upute na pregled vida. Što sve možete propustiti i u koje se neugodne situacije možete dovesti zbog slabijeg vida pogledajte u našem videu gdje donosimo 5 neugodnih situacija u kojima ćete poželjeti imati oštar vid.

 

Ovakve situacije nisu strane oko 285 milijuna svjetske populacije koja ima problema s vidom. Svake godine na Svjetski dan vida 9. listopada, Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je upravo to jedan od glavnih međunarodnih zdravstvenih problema. S obzirom na to podiže se svijest javnosti o važnosti dobrog vida, prevenciji i pravovremenoj korekciji.

Kako se oštećenje vida može spriječiti

Oštećenje vida u 80 posto slučajeva može se spriječiti ili izliječiti, a u tom je procesu ključan redoviti pregled kod oftalmologa. Osim onih koji već imaju problema s vidom, na preventivne preglede trebaju dolaziti svi jer što se ranije problem uoči, veća je vjerojatnost da će se riješiti te da kasnije neće doći do komplikacija.

Prvi odlazak na oftalmološki pregled trebao bi biti u dobi od četiri godine. Kod djece je ambliopija ili slabovidnost bolest koja je ustvari prirođena, a ako se otkrije do četvrte godine života i krene na vrijeme s liječenjem, rezultati mogu biti odlični i može se dovesti do potpunog oporavka vida. Ako se otkrije nakon šeste godine života, onda se ne može ništa više učiniti i slabiji vid ostaje za cijeli život. Po urednoj dijagnozi nakon prvog pregleda, dijete bi sljedeći napraviti još nekoliko puta tijekom osnovne i srednje škole, bez obzira ima li smetnje ili ne.

Ni svakodnevne smetnje ili problemi ne bi trebali biti zanemareni u svakoj dobi jer mogu biti povezani s očima te zahtijevaju i oftalmološku obradu.

S oštrim vidom raspoznajete jabuku od antistres loptice Redovitim pregledom možete spriječiti 80 posto oštećenje vida

Evo koji su to simptomi zbog kojih bi se trebali javiti oftalmologu:
1. glavobolja
2. problem pritiska u glavi
3. umor

Uznapredovala bolest očiju u današnje vrijeme

U digitalnom dobu sve je više onih koji pate od sindroma računalnog vida. Ljudi koji provode puno vremena za računalom trebali bi svakih par godina napraviti oftalmološki pregled kako bi se ustanovilo je li računalo ostavilo kakvih posljedica. Ta bolest uzrokovana plavom svjetlosti ekrana toliko je uznapredovala da je dobila i službeni naziv – sindrom računalnog vida. Ovaj sindrom može se spriječiti primjenom zaštitnih naočala za računalo, pravilnom rasvjetom, namještanjem računalnih ekrana te odmorom koji treba napraviti svakih 20 do 30 minuta.

S oštrim vidom raspoznajete jabuku od antistres loptice Na preventivne oftalmološke preglede trebaju dolaziti svi jer što se ranije problem uoči, veća je vjerojatnost da će se riješiti te da kasnije neće doći do komplikacija.

Preventivni pregled oka može spasiti vid

Upravo je razdoblje uoči Svjetskog dana vida pravo vrijeme da obavite oftalmološki pregled. U poliklinici i optici Ghetaldus može obaviti kompletna usluga. S obzirom na anamnezu pristupaju pregledu vida, mjerenju tlaka i pregledu oka na biomikroskopu. Ako je potrebno, šire zjenicu i rade kompletan pregled oka ili pacijenta šalju u dijagnostički centar gdje se vrše dodatne pretrage, ultrazvuk vidnog polja, OCT. Nakon dijagnoze pacijent se šalje u optiku gdje se može posavjetovati o naočalama i lećama ili se u operacijskoj sali Poliklinike Ghetaldus podvrgnuti manjim zahvatima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kada ste zadnji put provjerili svoj vid? Slika nije dostupna Stvarnost, a ne fikcija POSTAT ĆEMO KIBORZI Radi se na računalu koje se ubrizgava u oko te daje ljudima 'super moći'

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene