Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Internet je posljednji otok slobodnog izražavanja u Rusiji i ove su drakonske regulacije jasno usmjerene stjecanju potpune državne kontrole nad njim'


Zakon o uvođenju brojnih restrikcija korisnicima društvenih mreža i online medija koji je u ruskom parlamentu donesen u travnju, sada se i službeno počeo primjenjivati, a organizacije za zaštitu ljudskih prava već su ga prozvali drakonskim i napominju da će utjecati na slobodu izražavanja u toj zemlji. On će obvezati sve blogere s više od tri tisuće dnevnih posjetitelja na registraciju kod tijela koje regulira masovne medije te će morati poštovati pravila koja su do sada vrijedila samo za velike medijske kuće.

Vezani članci Konferencija za medije ruskog predsjednika Putina - 3 Putin naredio masovno cijepljenje cijele populacije u Rusiji protiv koronavirusa Koronavirus u Rusiji U Rusiji otkriven prvi slučaj engleskog soja korone: Donio ga putnik koji se vratio iz Velike Britanije

Također, prema ovom zakonu, internetske kompanije morat će ruskim vlastima omogućiti pristup svim korisničkim informacijama, blogeri više neće biti anonimni, a društvene mreže morat će najmanje šest mjeseci zadržati sav sadržaj koji su na njima objavili korisnici – pri čemu će sve informacije morati biti pohranjene na serverima u Rusiji kako bi vlasti mogle imati pristup.

'Internet je posljednji otok slobodnog izražavanja u Rusiji i ove su drakonske regulacije jasno usmjerene stjecanju potpune državne kontrole nad njim', komentirao je za BBC Hugh Williamson iz Human Rights Watcha.

KREĆU GOSPODARSKE SANKCIJE PROTIV RUSIJE Hoće li Putin odgovoriti plinskim protuudarom?

Ipak, pitanje je na koji će se način primjenjivati dijelovi ovog zakona jer su serveri većine popularnih društvenih mreža koje koriste Rusi smješteni izvan te zemlje, a brojni blogeri traže načine na koje će moći 'prevariti' brojač dnevnih posjetitelja kako bi se činilo da je broj posjeta manji od 3 tisuće ili će u potpunosti sakriti statistiku broja posjetitelja.

Ruski 'internetski guru' Anton Nossik vjeruje da krajnji cilj ovog zakona ipak nisu toliko pojedinačni blogeri, koliko stvaranje pravne osnove na temelju koje bi u budućnosti država mogla blokirati najpopularnije društvene mreže i stranice poput Facebooka, Twittera i Googlea.

'Odluka o blokiranju svih ovih platformi je politička i donijet će je samo jedna osoba', rekao je Nossik aludirajući na Vladimira Putina. Inače, u Rusiji je ranije donesen zakon prema kojem država može blokirati internetske stranice bez objašnjenja, nakon čega su, među inim, blokirali internetsku stranicu velikog kritičara vladajućih Garrya Kasparova.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook