Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najstarija na Zemlji

Doznajte kakvog je okusa praiskonska voda stara 2,6 MILIJARDI godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Geolozi su u Kanadi pronašli možda najstariju vodu na planetu Zemlji - staru do čak 2,6 milijardi godina.

Nakon što su prošlog mjeseca znanstvenici najavili kako su možda pronašli najstariji izvor vode na svijetu, u kanadskom rudniku u Ontariju i na dubini od 3,2 kilometra, testiranja su potvrdila njihove najave. Voda koju su tamo pronašli stara je do 2,6 milijardi godina i starija je čak od višestaničnih organizama, prenosi LiveScience.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pitanje budućnosti Hrvatska obiluje bogatstvom zbog kojeg se vode ratovi: Pred njom je ključan izazov Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci

>> Pronađena voda na Merkuru!

Otkriće geologa budi intrigantne mogućnosti za razumijevanje postanka života na Zemlji, ali i kako bi život mogao opstati i na drugim planetima. Naravno, pitanje koje se možda svi odmah pitaju jest, kakvog je okusa ta voda?

'Groznog je okusa', kaže Barbara Sherwood Lollar, goeloginja sa Sveučilišta u Torontu, jedna od znanstvenica iz studije o pronalasku najstarije vode na Zemlji.

Lollar je pojasnila kako je voda poprimila okus zbog okoline u kojoj se nalazi te da je zbog toga vrlo slana. 'Puno je slanija od morske vode', istaknula je Lollar. Dodala je kako je pronađena voda isto tako puno viskoznija od vode iz slavine, na koju smo navikli.

Voda je, dok izvire, bistra, no minerali u njoj reagiraju s kisikom, a pogotovo željezo, te vodi daju narančast okus. 'Definitivno ne želite piti tu vodu', zaključila je Lollar.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene