Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki robot Curiosity je na planiranoj putanji po kojoj za dva tjedna treba stići na Mars, na koji će se spustiti 6. kolovoza kada će početi, kako je najavljivano, dosad neviđeno dvogodišnje znanstveno istraživanje u potrazi za dokazima o postojanju života na tom planetu.


No slijetanje na tlo Marsa nije laka zadaća, ističu čelnici misije. 'Spustiti Curiosity na Mars je dosad najteža NASA-ina zadaća u povijesti istraživanja svemirskih planeta pomoću robota', ističe u priopćenju John Grunsfeld, zamjenik direktora za znanstvene misije.

Vezani članci Krpelj, ilustracija Opasni nametnici koji vrebaju iz zelenila: Epidemiologinja otkrila na što treba posebno paziti i koji od njih mogu uzrokovati teške bolesti Lokalni izbori, ilustracija Kako će se glasati u drugom krugu i kome ide konačna pobjeda u četiri velika grada? Dnevnik Nove TV donosi ekskluzivne projekcije

>> 'Biti ili ne biti' za NASA-u: Još 50 dana do slijetanja na Mars

Curiosity koji je 26. studenog 2011. lansiran iz Cape Canaverala, najteži i najsuvremeniji istraživački uređaj sa šest kotača koji je dosad poslan na neki planet, treba sletjeti na tlo Marsa oko 7.31 sat po srednjoeuropskom vremenu, blizu gore Sharpa (visoke 5.000 m), u krater Gale, nakon prijeđenih 570 milijuna km.

Čelnici misije napominju da je Curiosity, za razliku od ranijih sonda, pretežak da bi se udar pri slijetanju mogao ublažiti zračnim jastucima.

>> Još samo 100 dana i Mars će osvojiti 'automobil'

Inženjeri NASA-e u Jet Propulsion Laboratoryju (JPL) u Pasadeni, u Kaliforniji, konstruirali su neku vrstu 'dizalice' s potisnim retroraketama kako bi se robot veličine omanjeg auta polagano spustio.

Pred kraj spuštanja razvit će se i golemi padobran i tih sedam minuta bit će kritično razdoblje u kojemu će brzina svemirskog broda pasti s 21.243 km/h na 2,74 km/h.Tih sedam minuta su 'najosjetljiviji dio čitave misije', rekao je Pete Theisinger, voditelj projekta u JPL-u. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.