Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A kad će ljudi?

Još samo 100 dana i Mars će osvojiti 'automobil'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA-ina sonda veličine automobila - Curiosity, ima još samo 100 dana prije nego li će sletjeti na Mars.

Curiosity je po mnogočemu velik korak za NASA-in daljnji angažman u svemirskim misijama i to je ujedno najveći rover ikad poslan na neki planet.

Pročitajte i ovo 100 dana Vlade - 2 ekskluzivno istraživanje Prvih sto dana Vlade: Koju su joj ocjenu dali građani, što smatraju najboljim, a što najlošijim potezima? Astronaut Jack Fischer izvan ISS-a (Foto: Handout / NASA TV / AFP ) Ispovijest astronauta nakon povratka Nije sve tako bajno kao što izgleda: Evo što se događa s ljudskim tijelom u svemiru

>> Juri 118.000 km/h i već je 17 milijuna kilometara od nas!

Curiosity, je lansiran 26. studenog prošle godine, a na tlo Marsa sletjet će navečer 5. kolovoza po pacifičkom vremenu, odnosno rano ujutro 6. kolovoza po srednjoeuropskom vremenu.

Curiosita na sebi ima deset mjernih instrumenata, a tim koji je zadužen na misiju u NASA-i napravio je i provjere instrumenata Curiosityja i oni zasad besprijekorno rade.

Curiosity je dosad prešao 374.503.000 kilometara, krećući se brzinom od 84.759 kilometara na sat. NASA-in Rover trenutno leti usporedno s Crvenim planetom, koji je od njega udaljen 36.184.000 kilometara, dok je Zemlja već odmaknula naprijed i nalazi se udaljenosti od 110.785.000 kilometara od Curiosityja.

45 dana prije slijetanja počinje faza prilaza Marsu, odnosno manevar ulaska u orbitu Crvenog planeta. Curiosity će na kraju svog puta prijeći čak 567 milijuna kilometara. Ukoliko sve pođe po planu i NASA-in revolucionarni zračni lift prizemlji sigurno Curiosity na Mars, bit će to novi veliki korak za posrnulu svemirsku agenciju, koju su američki budžet i politika podosta zakinuli.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene