Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Google je nagradio

Briljantan um: 17-godišnjakinja napravila aplikaciju koja otkriva rak dojke!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ima tek 17 godina, a već je ostavila svoj trag u svijetu znanosti i preventivne medicine. Njezino ime je Brittany Wenger, a njezina aplikacija Cloud4Cancer Breast Cancer Detection osvojila je ovogodišnju 'Google Science Fair' nagradu.

Brittany je zapravo osvojila glavnu nagradu na navedenom sajmu internetskog diva, uz još četvero tinejdžera, prenosi Daily Mail. Njezina aplikacija trebala bi pomoći liječnicima pri dijagnozi raka dojke, koji je jedan od najčešćih oblika raka kod žena.

>> Pronađen lijek za rak, farmaceute ne zanima jer nema zarade?

Pročitajte i ovo Marija Franjić slabo dostupna testiranja Test kojim se utvrđuje rizik od raka: O ovakvim testovima ne zna se dovoljno, a nalazi se dugo čekaju... Rak dojke - 3 Podrška oboljelima Godišnje od ove bolesti oboli tri tisuće žena, a lani je odnijela više od 600 života: "Jedan poziv u devet sati navečer promijeni vam život"

Njezina aplikacija uspješno otkriva maligne tumore, s 99 posto učinkovitosti, a pokretana je računalnim programom 'neural netvork', čija je posebnost da oponaša ljudski mozak. To znači da je sposoban primiti i obraditi izrazito veliku količinu informacija, što uvelike pomaže u otkrivanju raka dojke.

Brittany je poručila kako je njezin program spreman za uporabu i u bolnicama, a izrazila je i nadu da će dobiti i pokoju povratnu informaciju od liječnika, koji bi koristili njezin briljantan program. Svaka čast!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene