Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Piloti ostaju na zemlji

Vožnja avionom u kojem nema pilota?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Velikoj Britaniji počinje testiranje zrakoplova kojima će se u potpunosti upravljati sa zemlje, a u slučaju problema s komunikacijama kontrolu će preuzeti računala

Google već neko vrijeme testira automobile kojima, umjesto vozača, upravljaju računala, a sada će konzorcij ASTRAEA u Velikoj Britaniji početi s testiranjem bespilotnih zrakoplova kojima će se upravljati sa zemlje, odnosno kojima će u potpunosti moći upravljati računala.

Pročitajte i ovo Ilustracija Boeingova avion kojemu su otpala vrata Drama u zraku Boeing u sve većim problemima: Avionu s više od stotinu putnika tijekom leta otpao dio krila Ilustracija Suspendirani su Piloti zaspali na letu na kojem je bilo 153 ljudi, uslijedio je potpuni kaos: Opravdanje koje su dali je navjerojatno

Zrakoplov budućnosti: Od Zagreba do Tokija za 2 sata!

Na ovaj način, nadaju se u ovom konzorciju, mogle bi se smanjiti cijene putovanja zrakoplovima i 'osloboditi' pilote opasnosti upravljanja zrakoplovima u nekim opasnim misijama, a u zrakoplovima će se koristiti ista tehnologija kao i u današnjim bespilotnim letjelicama koje se ponajviše koriste u vojne svrhe.

U sklopu ovog testiranja, zrakoplov Jetstream tijekom sljedećih nekoliko tjedana poletjet će s aerodroma u Lancashireu prema Škotskoj te će se njime u potpunosti upravljati sa zemlje.

Cilj ovog testa je provjeriti kvalitetu komunikacije sa zrakoplovima bez pilota te sustav koji će, u slučaju da dođe do prekida komunikacije s komandnim centrom na zemlji iz kojeg se upravlja zrakoplovom, omogućiti računalima da preuzmu potpunu kontrolu nad letom.

Također, znanstvenici žele saznati mogu li zrakoplovi bez pilota u potpunosti sigurno poletjeti, letjeti do određene destinaciji i sletjeti uz maksimalnu sigurnost te mogu li tijekom leta 'osjetiti i izbjeći' druge avione – na Daily Mailu kažu da to nije problem za velike komercijalne zrakoplove koji su opremljeni takvom tehnologijom, no mali zrakoplovi poput Jetstreama nemaju tu mogućnost pa će se morati oslanjati na video kamere i poseban softver.

Virus napao sustav za upravljanje američkim bespilotnim letjelicama!

Na prvim testnim letovima, naravno, neće biti putnika u zrakoplovima, no u kokpitu će se ipak nalaziti piloti koji bi, u slučaju problema, preuzeli kontrolu nad avionom – na sličan način Google testira svoje automobile kojima upravljaju računala, no vozači su uvijek u njima kako bi mogli reagirati u slučaju problema s računalima.

Potencijalno tržište za ovakve zrakoplove kojima će se upravljati sa zemlje iznimno je veliko i neki analitičari vjeruju da će do 2020. godine vrijediti više od 50 milijardi dolara. Umjesto zrakoplova ili helikoptera s ljudskim posadama, na misije poput nadzora granica, prometa, velikih požara i slično, bit će moguće poslati bespilotne letjelice s kojima će se upravljati sa zemlje, čime se ne bi riskirali ljudski životi.

Iako ova tehnologija otvara mogućnost da se u budućnosti putničkim zrakoplovima u potpunosti upravlja sa zemlje tako pa piloti u njima uopće ne bi bili potrebni, pitanje je tko bi kupio kartu za let avionom u kojem nema pilota pa eventualno možemo očekivati da će, umjesto dva pilota, u zrakoplovu biti samo jedan, dok će se drugi nalazi na zemlji.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene