Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Danas ima 24 godine, izlazi, voli druženja, odlaske u kino i izlaske, ni po čemu se ne razlikuje od svojih vršnjaka osim što je rođena sa mikrocefalijom, bolesti koju uzrokuje Zika virus.


Zika virus munjevitom se brzinom širi iz Južne Amerike prema sjeveru, a prema prognozama, trebat će još neko vrijeme da ga se zaustavi.

Vezani članci Kći optužena za prevaru majke Starica godinama tražila lijek za "bolesnu" kćer, a ona ju sa skupinom prevaranata potkradala - oštetili su je za čak 142 milijuna dolara! Ilustracija Uz pomoć ''vidovnjaka'' majci ukrala 142 milijuna dolara: ''Kći će vam uskoro umrijeti, a slike su proklete''

Ana Carolina Caceres, rođena u Brazilu prije 24 godine s bolesti koju izaziva Zika virus - mikrocefalijom, odlučila je sa svima podijeliti svoje iskustvo s bolest te poručiti svima kako se nemaju čega bojati.

Prilikom njezina rođenja roditeljima je rečeno da njihovo dijete, koje je rođeno s manjom glavom od normalnog, neće vjerojatno moći hodati ni pričati, te kako su šanse za preživljavanje izuzetno malene.

Njezina je glava bila veličine 27.4cm dok je kod djeteta bez bolesti prosjek 33 centimetra. U posljednja tri mjeseca u Brazilu je rođen 404 djece s ovom bolesti. U posljednjih 15 godina u Brazilu je rođeno 156 djece s ovakvim simptomima.

'Ja sam još uvijek ovdje i radim stvari za koje je malotko vjerovao da ću moći', rekla je Caceres koje je prošle godine diplomirala na studiju novinarstva te piše knjigu o svojem životu. Normalno se kreće i normalno govori.

Kaže kako se s bolesti da živjeti, no potrebno je puno odricanja. Kada je imala samo 9 godina podvrgnuta je operacijskom zahvatu tijekom kojeg joj je odstranjeno 40% lubanje s frontalnog područja nakon čega su joj ispravljene i nadograđene kosti lubanje kao kosti nosa i dišnih puteva. Tijekom operacijskog zahvata pretrpjela je čak dva srčana udara.

Na operacijskom stolu je provela još pet godina kako bi sve deformacije bile ispravljene. Danas je ponosna na glavu normalne veličine. Jedini strah s kojim se suočava je opasnost od pada na glavu, s obzirom da joj mozak štiti samo jedan sloj kože.

No, kako kaže Caceres, može se živjeti s ovom bolesti. Do otkrića lijeka još je dugi put, a mnogi Brazilci krive vlasti zbog nedovoljnog ulaganja u pronalazak lijeka kojim bi se spriječilo širenje ova bolesti, piše The Independent.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju