Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odstranjeno joj 40% lubanje

Ispovijest djevojke koja opakom bolešću živi već 24 godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas ima 24 godine, izlazi, voli druženja, odlaske u kino i izlaske, ni po čemu se ne razlikuje od svojih vršnjaka osim što je rođena sa mikrocefalijom, bolesti koju uzrokuje Zika virus.

Zika virus munjevitom se brzinom širi iz Južne Amerike prema sjeveru, a prema prognozama, trebat će još neko vrijeme da ga se zaustavi.

Pročitajte i ovo Susret s argentinskim Hrvatima (Foto: Ured predsjednice) započela turneju po J. Americi Predsjednica se susrela s argentinskim Hrvatima: "Nadam se da će se mnogi od vas vraćati u Hrvatsku" Slika nije dostupna MAJKE KOJIMA JE OPASAN VIRUS UNIŠTIO ŽIVOT 'Smrzla sam se u trenu. Ne znam kada će Laura prohodati, progovoriti...'

Ana Carolina Caceres, rođena u Brazilu prije 24 godine s bolesti koju izaziva Zika virus - mikrocefalijom, odlučila je sa svima podijeliti svoje iskustvo s bolest te poručiti svima kako se nemaju čega bojati.

Prilikom njezina rođenja roditeljima je rečeno da njihovo dijete, koje je rođeno s manjom glavom od normalnog, neće vjerojatno moći hodati ni pričati, te kako su šanse za preživljavanje izuzetno malene.

Njezina je glava bila veličine 27.4cm dok je kod djeteta bez bolesti prosjek 33 centimetra. U posljednja tri mjeseca u Brazilu je rođen 404 djece s ovom bolesti. U posljednjih 15 godina u Brazilu je rođeno 156 djece s ovakvim simptomima.

'Ja sam još uvijek ovdje i radim stvari za koje je malotko vjerovao da ću moći', rekla je Caceres koje je prošle godine diplomirala na studiju novinarstva te piše knjigu o svojem životu. Normalno se kreće i normalno govori.

Kaže kako se s bolesti da živjeti, no potrebno je puno odricanja. Kada je imala samo 9 godina podvrgnuta je operacijskom zahvatu tijekom kojeg joj je odstranjeno 40% lubanje s frontalnog područja nakon čega su joj ispravljene i nadograđene kosti lubanje kao kosti nosa i dišnih puteva. Tijekom operacijskog zahvata pretrpjela je čak dva srčana udara.

Na operacijskom stolu je provela još pet godina kako bi sve deformacije bile ispravljene. Danas je ponosna na glavu normalne veličine. Jedini strah s kojim se suočava je opasnost od pada na glavu, s obzirom da joj mozak štiti samo jedan sloj kože.

No, kako kaže Caceres, može se živjeti s ovom bolesti. Do otkrića lijeka još je dugi put, a mnogi Brazilci krive vlasti zbog nedovoljnog ulaganja u pronalazak lijeka kojim bi se spriječilo širenje ova bolesti, piše The Independent.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene