Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prije točno 98 godina u Sarajevu je izvršen atentat na nadvojvodu Franju Ferdinanda. Mjesec dana kasnije započeo je Prvi svjetski rat.


28. lipnja 1914. godine član tajne organizacije 'Mlada Bosna' Gavrilo Princip izvršio je atentat na Franju Ferdinanda, austrougarskog prijestolonasljednika, te njegovu suprugu Sofiju. Atentat je poslužio kao izravan povod početku Prvog svjetskog rata.

Vezani članci Slika nije dostupna Kontroverzan video o Prvom svjetskom ratu: Gavrilo Princip poručio caru - 'Popuši mi' Slika nije dostupna Tvrdnje potomka Franje Ferdinanda koje su prenijeli svjetski mediji

'Mlada Bosna' bila je pod kontrolom srpske organizacije Crna ruka koja je i ranije bila poznata po terorističkom djelovanju, posebno po ubojstvu srbijanskog kralja Aleksandra Obrenovića.

Franjo Ferdinand u Sarajevo je stigao kako bi osobno nadgledao vojne vježbe koje su se tamo održavale, 'Crna Ruka' i 'Mlada Bosna' odlučile su iskoristiti priliku.

Prvi je priliku imao Nedeljko Čabrinović koji je na nadvojvodin automobil bacio ručnu bombu koju je ovaj ipak uspio odgurnuti s krova, no tada je priliku iskoristio Princip koji je u trenu kada je nadvojvodin automobil prolazio kraj njega izvadio revolver i ispalio dva hica. Jedan u Franju Ferdinanda, drugi u njegovu suprugu.

Točno mjesec dana kasnije Austro-ugarska je objavila rat Srbiji. Isti dan Njemačka je objavila rat Rusiji i Francuskoj. Ovim potezima započeo je Prvi svjetski rat.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.