Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon 7 desetljeća neovisnosti, Indijci konačno uvode konkretan i transparentan porezni sustav.


Najmnogoljudnija zemlja svijeta, Indija, uskoro kreće u najveće promjene svog poreznog sustava otkako je stekla neovisnost 1947. godine. Gornji dom parlamenta jučer je izglasao uvođenje poreza na dobra i usluge koji je u izradi već dulje od deset godina.

Vezani članci Smog u Delhiju Zbog "zločina protiv čovječnosti" traže zatvaranje škola: Građani pozvani da rade od kuće Mladi liječnici - 1 Biste li dali da vas liječe tek diplomirani liječnici? Ni studentima se ta ideja ne sviđa, čeka se odluka Ministarstva

Iako isprva zvuči kao uvođenje još jednog porezan. ovaj bi sustav treba znatno olakšati poslovanje u Indiji jer će spomenuti porez zamijeniti cijeli niz naknada i poreza koje građanima i poduzetnicima nameću lokalne, državne i federalne vlasti.

Očekuje se da će ovaj potez znatno potaknuti cjelokupno indijsko gospodarstvo.

Zastarjela regulativa znatno otežava funkcioniranje poduzeća na nacionalnoj razini i otvara puno prostora za koruptivne radnje . Sad će Indija po prvi put u povijesti postati integrirano tržište s točno definiranim porezima. Nacionalno vijeće za istraživanje gospodarskog razvoja procjenjuje kako bi zbog ovog poteza gospodarstvo moglo skočiti za između 0,9 i 1,7 posto.

Ovo je ujedno i najveća gospodarska reforma od 1991. godina kada je bivši premijer Manmohan Singh odgovorio na krizu rupije liberalnijim zakonima.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju