Broker na indijskoj burzi (Foto: AFP)
Broker na indijskoj burzi (Foto: AFP)

Nakon 7 desetljeća neovisnosti, Indijci konačno uvode konkretan i transparentan porezni sustav.


Najmnogoljudnija zemlja svijeta, Indija, uskoro kreće u najveće promjene svog poreznog sustava otkako je stekla neovisnost 1947. godine. Gornji dom parlamenta jučer je izglasao uvođenje poreza na dobra i usluge koji je u izradi već dulje od deset godina.

Iako isprva zvuči kao uvođenje još jednog porezan. ovaj bi sustav treba znatno olakšati poslovanje u Indiji jer će spomenuti porez zamijeniti cijeli niz naknada i poreza koje građanima i poduzetnicima nameću lokalne, državne i federalne vlasti.

Očekuje se da će ovaj potez znatno potaknuti cjelokupno indijsko gospodarstvo.

Zastarjela regulativa znatno otežava funkcioniranje poduzeća na nacionalnoj razini i otvara puno prostora za koruptivne radnje . Sad će Indija po prvi put u povijesti postati integrirano tržište s točno definiranim porezima. Nacionalno vijeće za istraživanje gospodarskog razvoja procjenjuje kako bi zbog ovog poteza gospodarstvo moglo skočiti za između 0,9 i 1,7 posto.

Ovo je ujedno i najveća gospodarska reforma od 1991. godina kada je bivši premijer Manmohan Singh odgovorio na krizu rupije liberalnijim zakonima.