Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mrze ih jer su pametne i hrabre

ŽIVOT POD PRIJETNJAMA SMRĆU 'Svaki put kad dođem ovdje, čujem da će me napasti i ubiti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada su došli na vlast, talibani su zabranili televiziju, glazbu i kazalište.

U post-talibanskoj eri u Afganistanu mediji su procvjetali, no televizijski novinari i voditelji postali su mete militanata. Dvije žene koje rade na najgledanijoj televiziji, Tolo, opisale su kako je to raditi pod stalnom prijetnjom smrću.

Pročitajte i ovo Ilustracija Još jedno ograničenje Bizarna odluka talibana, zatvaraju frizerske i kozmetičke salone u Afganistanu: "Prava žena poštuju se u skladu s islamskim zakonom i običajima" Kabul Podaci UN-a Više od 1000 afganistanskih civila ubijeno u eksplozijama i nasilju od 2021.



Život Shakile Ebrahimkhil sličan je životima onih o kojima izvještava - udana je kao djevojčica za puno starijeg muškarca koji je iznenada umro. Morala se brinuti za roditelje i troje djece. Nakon američke intervencije uspjela se školovati te se zaposlila kao novinarka. Upravo je ona 2012. napravila priču koja je postala globalno poznata - o 15-godišnjoj Afganistanki Sahar Gul koju je muževa obitelj zatočila i mučila jer nije željela biti prostitutka. Svijet i afganistanska javnost bili su ogorčeni, a Shakila je počela dobivati prijetnje smrću s kojima mora živjeti i raditi.

Yalda Hakim
još je jedna novinarka koja iz Afganistana radi i za BBC. Pokrivala je toliko strašnih događaja da bi bilo za očekivati da je postala imuna na patnju. No, upravo suprotno.

'Teško je. Možda zato jer sam majka. Pokušavam sakriti emocije, ali to nije moguće. Zabrinuta sam za budućnost naše djece i znam da ona neće biti dobra', kaže Yalda.

Samoubilački napadi postali su opet afganistanska stvarnost. U Kabulu je u jednom takvom u siječnju ubijeno sedam ljudi a 20 je ozlijeđeno, među njima i zaposlenici Tolo televizije koji su išli na posao a u čiji se kombi zaletio bombaš samoubojica.

'Htjela sam vrištati i plakati za svako ime koje sam pročitala. Bilo je to vrlo bolno za sve nas, izgubiti kolege', ispričala je Ebrahimkhil.

Još jedna žena koju talibani mrze i prijete joj smrću je pjevačica Aryana Sayeed.

Živi u Londonu no članica je žirija popularnog showa 'Afganistanska zvijezda' pa dolazi u Kabul. Odbija pokrivati glavu i nosi pripijenu odjeću. Njezine pjesme poručuju ženama da moraju biti jake i da ne smiju odustati od borbe za boljim sutra. Aryana je sve ono što talibani ne žele - ženska prava, slobodu izražavanja i ugrožavanja svega onoga što je postignuto u zadnjih 15 godina. Kada je u Afganistanu, nosi pancirku.

'Biti pjevačica u Afganistanu isto je kao ići u rat. Svaki put kad dolazim čujem: Ovaj tjedan napast će Aryanu, ubit će Aryanu...Uplašim se, ali što sad. Ono što sam započela želim i završiti', poručila je ova hrabra Afganistanka a prenosi BBC.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene