Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na lokalnim izborima

Žene u Saudijskoj Arabiji dobivaju pravo glasa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žene u Saudijskoj Arabiji napokon će dobiti pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima, a moći će se i kandidirati na njima.

Najavio je to kralj Abdulah, a vijest će s veseljem zasigurno dočekati mnoge aktivističke udruge koje se godinama bore za veća prava žena u toj krajnje konzervativnoj državi.

Pročitajte i ovo Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno Izbori u brojkama - 4 IZBORI U BROJKAMA Evo koliko birača ima pravo glasa na izborima, ima i nekoliko zanimljivosti za one koji taj dan nisu kod kuće

Žene u toj konzervativnoj islamskoj kraljevini moći će kao punopravni članovi sudjelovati u radu šure (vijeća) i glasovati na lokalnim izborima, što je bio glavni cilj liberalnih aktivista.

'Kako ne bi marginalizirali žene u društvu u svim onim ulogama koje su u skladu s šerijatom, odlučili smo, nakon razgovora s našim visokim ulamama (svećenicima) i drugima, uključiti žene u šuru kao punopravne članice, počevši od sljedećeg mandata", rekao je kralj u govoru pred šurom.

Promjene će, najavio je kralj, stupiti na snagu sljedeće godine. Inače, žene u Saudijskoj Arabiji ne smiju upravljati automobilima niti napustiti državu bez pratnje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene