Latinska Amerika ima ogromnu stopu nesigurnih pobačaja (Foto: UN Woman Watch)
Latinska Amerika ima ogromnu stopu nesigurnih pobačaja (Foto: UN Woman Watch) Foto: UN Woman Watch

Mlada žena optužena je za pokušaj ubojstva vlastitog djeteta. Ostala je trudna nakon što ju je silovao očuh. Rigidni zakoni u El Salvadoru ne dopuštaju pobačaj čak ni u slučaju silovanja te će joj se prema takvim zakonima i suditi za teško kazneno djelo. Mogla bi dobiti kaznu u trajanju od 20 godina zatvora.


Imeldu Cortez (20) silovao je očuh i nakon toga je ostala trudna. Željela je pobaciti dijete, no s obzirom na iznimno striktne zakone El Salvadora koji zabranjuju pobačaj čak i u slučaju ugroze života majke, nije mogla legalno pobaciti. Nakon što je rodila, pokušala je ubiti svoje dijete, iznio je za CNN Centar za Pravdu i Međunarodno pravo (CEJIL), koji obrađuje ovaj slučaj. 

Vezani članci Sjednica u Saboru - 2 Zekanović: "Koronavirus jedino neće zahvatiti Sabor jer kolege rijetko dolaze" Žrtva silovanja prepoznala Jovana Radana - 9 Šokantna ispovijest žrtve silovatelja iz ratnog Vukovara: "Rekao je da sve nas Hrvatice treba je**ti da rađamo srpsku djecu"

Novorođenče je preživjelo pokušaj čedomorstva, a majka je privedena. 

Cortez je optužena za težak zločin pokušaja ubojstva dijeteta, a ako ju osude, očekuje ju najmanje 20 godina zatvorske kazne. Cortez negira optužbe. 

Rigoroznost zakona El Salvadora 

El Salvador je zemlja koja ima ima jedna od najstrožih zakona zabrane pobačaja u apsolutno svakom slučaju, čak i u slučajevima silovanja ili ugroženosti ženina života. 

Nakon objavljivanja slučaja Cortez peticija za njezino puštanje iz zatvora i oslobađanje krivice sakupila je preko 50.000 potpisa. Organizatori raspisivanja peticije objašnjavaju da je Cortez odrasla u kućanstvu u kojem ju je sedamdesetogodišnji očuh seksualno zlostavljao od 12. godine života

Paula Avila- Guillen, direktorica Centra za jednaka ženska prava Latinske Amerike, izjavila je da "mlada žena nije bila ni svjesna da je upravo rodila, tako da je kada je počela jako krvariti, hitno odvežena u bolnicu gdje joj je pružena odgovarajuća pomoć". 

"Kasnije su pronašli potpuno zdravu djevojčicu, koja je odvedena baki koja je i dalje živjela sa suprugom, ocem djevojčice", objasnila je Avila-Guillen. 

Organizacije i udruge koje podupiru Cortez napominju kako je prestrašno da je optužena cijeli život bila žrtva zlostavljanja, a sada ju se nakon silovanja i rođenja neželjenog djeteta dodatno optužuje i stigmatizira. 

U maloj, konzervativnoj državi kao što je El Salvador žene koje odluče ilegalno pobaciti ili jednostavno dožive spontani pobačaj mogu biti kažnjene s 50 godina zatvora. 

Borba protiv zakona koji narušavaju ženska prava 

Minimalno 129 ljudi bilo je osuđeno u El Salvadoru između 2000. i 2011. zbog nepoštivanja strogih zakona, navodi civilna udruga Građanska udruga za dekriminalizaciju pobačaja. 

"Postoje brojni slučajevi slični ovome, a svima je zajedničko to da vlasti ne pružaju adekvatnu medicinsku skrb ženama, već ih tretiraju kao kriminalke", rekla je Morena Herrera, direktorica udruge.

Iznimno je zabrinjavajuće to što ne postoji trend poboljšanja i proširenja ženskih prava u Latinskoj Americi, dok žene i dalje umiru u zatvorima bez razloga, naglašavaju zagovornici dekriminalizacije pobačaja.