Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Organizirana invazija'

Zeman: Iza migracijskog vala stoje Muslimanska braća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Češki predsjednik Miloš Zeman, poznat po svojim izjavama protiv migranata, ocijenio je da egipatska organizacija Muslimanska braća stoji iza migracijskog vala u Europi.

"Vjerujem da su tu invaziju organizirala Muslimanska braća, koristeći financijska sredstva koja dobivaju iz određenih država", rekao je Zeman (71) na državnom radiju.

Pročitajte i ovo Policija u Pragu Praška pucnjava Nakon pokolja Češka postrožila zakone o oružju Slika nije dostupna TEŠKE OPTUŽBE Češki predsjednik optužio vlastitu tajnu službu da ga prisluškuje: "Premijer mi je obećao da će to prestati, ali..."

Ustvrdio je da je iz dva izvora dobio informacije o uključenosti tog pokreta, koji je u Egiptu zabranjen i smatra se terorističkom organizacijom, a u oba slučaja riječ je "o muslimanima i visokopozicioniranim arapskim političarima". Zeman objašnjava da je sadašnja migracijska kriza nastala s jedne strane zbog preblagog europskog odnosa prema migrantima i, s druge, zbog "nastojanja bratstva da ostvare svoje ciljeve".

"Muslimanska braća ne mogu pokrenuti rat protiv Europe, za to nemaju sredstava, ali mogu pripremiti rastući val migranata, čime će postupno preuzeti kontrolu nad Europom", rekao jeZeman, poznat po konzervativnim izjavama, koji je češki predsjednik od siječnja 2013.

U nedavnoj božićnoj poruci, Zeman je migracijski val nazvao "organiziranom invazijom" i pozvao mlade sirijske i iračke migrante da radije uzmu oružje i bore se protiv skupine Islamska država.

Više od milijun migranata je stiglo 2015. u Europu, uglavnom bježeći od ratova i nasilja u Afganistanu, Iraku i Siriji, prema podacima UNHCR-a, UN-ove agencije za izbjeglice.

Vrlo malo tražitelja azila se do danas odlučilo ostati u Češkoj, koja je tek tranzitna zemlja za migrante koji putuju prema bogatijim zemaljama EU. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene