Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Narušeno zdravlje

Češki predsjednik hospitaliziran nakon izbora, ovo je već drugi put u kratkom vremenu da je u bolnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Češki predsjednik Miloš Zeman prevezen je u nedjelju u vojnu bolnicu u Pragu, dan nakon što je na parlamentarnim izborima tijesno poražen njegov saveznik, premijer Andrej Babiš.

Zeman se nalazi na odjelu intenzivne njege, rekao je direktor Središnje vojne bolnice u Pragu Miroslav Zavoral.

Zavoral je kazao da je Zeman primljen u bonicu zbog komplikacija vezano uz njegovu poznatu dijagnozu, tako da liječnici mogu provesti ciljano liječenje.

Također je rekao da ne može otkriti o kojoj je dijagnozi riječ.

Novinska agencija CTK izvijestila je o najnovijim zdravstvenim problemima 77-godišnjaka pozivajući se na glasnogovornika Središnje vojne bolnice u kojoj se Zeman ranije liječio.

Zeman i Babiš, populistički milijarder koji je postao premijer 2017., susreli su na otprilike 45 minuta u predsjedničkoj rezidenciji Lany Castle blizu Praga ranije u nedjelju, izvijestio je CTK.

Iznenađujuć poraz

Babiš je pretrpio iznenađujući poraz od saveza oporbenih stranki koje su osvojile 108 od 200 mjesta u Zastupničkom domu nakon izbora održanih u petak i subotu.

Zeman ima ključnu ulogu u određivanju sljedećih koraka jer je kao predsjednik zadužen za imenovanje osobe koja će formirati iduću vladu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TEŠKE OPTUŽBE Češki predsjednik optužio vlastitu tajnu službu da ga prisluškuje: "Premijer mi je obećao da će to prestati, ali..."

U slučaju nesposobnosti predsjednika, taj zadatak će pripasti predsjedniku Zastupničkog doma.

Postizborna politička previranja su moguća jer je Zeman rekao da neće dati mandat koaliciji stranaka već najvećoj pojedinačnoj stranci. U tom slučaju, to bi bio Babišev ANO.

I nedavno bio u bolnici

Zeman je već u rujnu proveo osam dana u bolnici.

Predsjednik je od 2013. godine, a bio je češki premijer od 1998. do 2002. Boluje od dijabetesa, prema medijskim napisima, i često koristi invalidska kolica zbog neuropatije.

Zeman je prvi češki predsjednik kojega je narod dvaput izravno birao nakon izmjene ustava.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene