Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svađa zbog sastanka

Komšić odgovorio Plenkoviću: "Probleme bi rješavao silom, unosi tenzije, a skriva se iza zastave EU-a"

Željko Komšić
Željko Komšić Foto: Antonio Balic/Cropix
Željko Komšić odgovorio je Andreju Plenkoviću nakon što se on odbio sastati s njime.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić odgovorio je premijeru Andreju Plenkoviću koji se tijekom boravka u BiH odbio s njime sastati jer ga Hrvatska ne priznaje kao legitimno izabranog člana državnog vrha te zemlje.

"Plenković promiče jedno ponašanje koje je štetno za odnose u Bosni i Hercegovini. Umjesto dijaloga unosi tenzije, podjele, a imamo ih ionako previše. Ne poštujući institucije, ohrabruje članove Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) da to rade, a sve krijući se iza zastave EU-a. Iako često zloupotrebljava zastavu EU-a, jasno je da je EU nešto više od Hrvatske", rekao je Komšić.

"Pristup koji je pravi je pristup koji je pokazao premijer Nizozemske, koja je više puta bila protiv unošenja dodatne etničke segregacije u ustavni sistem BiH, dakle izravno protiv onog što Plenković hoće. Nizozemska je mnogo puta otvoreno bila protiv HDZ-ove vizije ove zemlje, čak su u ime liberalnih principa osporavali i koncept konstitutivnih naroda, ali to naravno ne sprječava premijera Marka Ruttea da sjedi na sastancima s Borjanom Krišto", dodao je u razgovoru za Radio Sarajevo.

Pročitajte i ovo Policija Razbojništvo na Maksimiru Zaprijetio im pištoljem u autu pa ukrao nakit vrijedan nekoliko stotina tisuća eura

Također je ustvrdio da "ne gori" od želje da razgovara s hrvatskim premijerom.

"Ali uvijek sam tu jer uvijek mislim da je dijalog jedan od načina rješavanja problema. Plenković bi očigledno probleme rješavao na druge načine, silom. To neće moći", napomenuo je.

Komentirao je i prijedlog izbornog zakona Dragana Čovića.

"On već deset godina na tu temu vrti jedan te isti prijedlog, uz različite varijacije. Bit je faktičko uvođenje crvenih, plavih i zelenih glasačkih kutija za Hrvate, Srbe i Bošnjake, te slijepih kutija za 'ostale' i pripadnike konstitutivnih naroda koji žive kao manjina na nekom dijelu BiH. Ponovit ću po milijunti put da je to suprotno svim presudama Europskog suda za ljudska prava", zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene