Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Želimo Istru, Žumberak i dio Međimurja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska nacionalna stranka i njezin čelnik Zmago Jelinčič uputili su u parlamentarnu proceduru prijedlog rezolucije o granici s Hrvatskom u kojoj traže da se Istra, Žumberak i dio Međimurja oko Štrigove proglase slovenskim teritorijem, javljaju slovenski mediji.

'Glavni je cilj naše rezolucije zaštita nacionalnih interesa. Ustrajat ćemo na rezoluciji jer ona navodi povijesne činjenice, a ako za nju ne dobijemo podršku razmislit ćemo o referendumu o ulasku Hrvatske u Europsku uniju', rekao je Jelinčič na konferenciji za novinare, predstavljajući tekst rezolucije. Dodao je kako slovenska vlada nije u stanju zaštititi nacionalne interese i da njezin prijedlog rezolucije još nije poznat, pa ga niti ne može podržati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Uspio slovenski blef' 'Slovenija je odigrala uspješan 'poker'' Slika nije dostupna Slovenija: Javnost zgrožena prijedlogom za 'popis ciganske populacije'

'Imamo zadnju priliku da zaokružimo svoj nacionalni prostor', rekao je Jelinčič.

Kako je javila Slovenska tiskovna agencija STA, Jelinčičeva
rezolucija predviđa da Slovenija od Hrvatske zatraži 'ratnu
odštetu za Drugi svjetski rat', te navodi kako je NDH bila saveznica Hitlerove Njemačke.

Hrvatska bi u EU trebala ući u paketu s drugim državama zapadnog Balkana jer bi u suprotnom mogla blokirati ulazak susjednih država u tu integraciju, rekao je također Jelinčič. Dodao je da će svoje zamisli u srijedu izložiti i na sjednici strateškog vijeća ministarstva vanjskih poslova, a u petak i na sastanku s premijerom Janezom Janšom.

Slovenski parlament trebao bi prema najavama ovoga mjeseca raspravljati o tekstu moguće rezolucije o granici s Hrvatskom kojom bi definirao jedinstvena slovenska polazišta prije arbitraže o granici ili mogućih novih razgovora s Hrvatskom. Jedan tekst prijedloga rezolucije u parlament je već uputila Slovenska pučka stranka koja je dio koalicije desnog centra premijera Janeza Janše. 

Taj prijedlog nije tako ambiciozan kao Jelinčičev, ali traži 'slovenske zaseoke' na lijevoj obali Dragonje, cijelu Savudrijsku valu, granicu sredinom Mure, te slobodan prolaz na otvoreno more, uz tvrdnju da se radi o pravima koje je Slovenija već imala u okviru bivše zajedničke države.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene