Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki dužnosnici su neuobičajeno suzdržani prema iranskom pokusnom lansiranju projektila srednjeg dometa, dok njihove obavještajne i druge agencije analiziraju pojedinosti lansiranja, izvješćuje agencija AP.


Dva dužnosnika potvrdila su da je projektil lansiran, govoreći pod uvjetom da ostanu neimenovani jer nisu ovlašteni davati službene izjave. 'Izgleda da je lansiranje bilo uspješno i da je lansiran projektil srednjeg dometa', rekao je jedan dužnosnik.

Američki dužnosnici kažu da nastoje utvrditi domet i putanju projektila, te druge pojedinosti. Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad rekao je da je uspješno lansiran projektil srednjeg dometa nove generacije, dometa oko 2.000 km, koji može doseći Izrael i američke baze na Bliskom istoku.

Vezani članci Potres u Iranu Potres od 5,9 pogodio južni Iran: Ljudi na ulicama, dvije osobe u bolnici Slika nije dostupna "Sjeverna Koreja igra igru s opasnim igračima i vrlo opasnim ulogom, ali..."

Lansiranje projektila i objava o tomu događaju se manje od mjesec dana prije predsjedničkih izbora u Iranu, i samo dva dana nakon što je američki predsjednik Barack Obama izrazio spremnost da zatraži oštrije međunarodne sankcije protiv Irana ako Teheran ne prihvati pokušaje SAD-a za otvaranje pregovora o njegovu nuklearnom programu. Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman nije želio potvrditi informaciju o iranskom lansiranju, već je samo kazao kako je SAD svjestan da Iran razvija program projektila.

>> Iran bi mogao imati nuklearnu bombu za tri godine

'Naša zabrinutost se očito temelji na nuklearnim ambicijama i implikacijama koje projektili srednjeg i dugog dometa mogu imati s tog aspekta', rekao je Whitman. Naglasio je kako je 'Iran na raskrižju' gdje može odabrati nastavak svog puta destabiliziranja regije ili se odlučiti za razvoj odnosa sa zemljama regije i normalnije odnose s SAD-om.

Državna tajnica Hillary Clinton na svjedočenju pred senatskim odborom za proračun također nije ništa rekla o iranskom lansiranju, na pitanje senatora Patricka Leahya o tom potezu Teherana. Ona je općenito odgovorila da bi nuklearno naoružani Iran izazvao utrku u naoružanju u regiji, te da je upućivanje prijetnji SAD-u 'obeshrabrujuće'.

Ponovila je da se Obamina administracija protivi mogućnosti da Iran pribavi nuklearno oružje, što sada nastoji ostvariti sredstvima diplomatskog pritiska. Ističući da bi SAD smatrao nuklearni Iran 'izuzetnom prijetnjom', Clinton je kazala da je američki cilj uvjeriti Iran da će ustvari biti manje siguran ako nastavi s programom razvoja nuklearnog oružja.