Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je da današnja regionalna konferencija na Brdu kod Kranja neće biti obilježena neuspjehom iako na njoj neće sudjelovati predsjednik Srbije Boris Tadić, te da je konferencija zapravo početak jednog procesa u koji će kasnije sigurno biti uključena i Srbija.


'Nažalost čini se da na konferenciji neće biti predsjednika Srbije Borisa Tadića, ali sudjelovat će sedam predsjednika vlada iz regije, a mislim da je i Srbija teško donijela odluku da neće sudjelovati', rekao je Žbogar u za emisiju 'Odmevi' Slovenske televizije. Žbogar je rekao da očekuje da će i Srbija prije ili kasnije biti uključena u proces koji će otvoriti današnja konferencija, a riječ je o procesu, kako je pojasnio, u kojemu zemlje u regiji i njihovi čelnici žele Europskoj uniji poslati poruku da žele početi s dijalogom i suradnjom koja će biti usmjerena u budućnost, a ne sa sporovima o problemima iz prošlosti.

Vezani članci Pojačan promet prema moru - 3 Udarni turistički vikend: Na ulazak u Sloveniju čeka se satima, gužve i prema moru Testiranje na koronavirus u Šibeniku - 1 Ukidaju besplatno testiranje na COVID: "Zašto bi oni koji su se cijepili plaćali testiranje onima koji se cijepiti ne žele?"

Dodao je da je predsjednik slovenske vlade Borut Pahor u pokušaje da Tadić dođe na konferenciju uložio mnogo truda i da je i dalje 'u kontaktu' s Beogradom iako kako je dodao u sadašnjem trenutku izgleda da Tadić neće doći. Odbijanje Srbije koja je važna za stabilnost regije da dođe na takav sastanak 'moralo bi brinuti i Europsku uniju', rekao je Žbogar u razgovoru za Slovensku televiziju, dodajući da je Slovenija među rijetkim članicama EU-a koja se zauzima za proširenje EU-a na zapadni Balkan.

Izostanak za Srbiju propuštena prilika

Žbogar je posebno istaknuo kao pozitivan primjer za ostale države u regiji sadašnji odnos Slovenije i Hrvatske koje su bile spremne prevladati svoj bilateralni granični spor, a sada su zajednički djelovale na organizaciji konferencije. Izražavajući žaljenje što će izostati dolazak srbijanskog predsjednika Tadića, Žbogar je istaknuo da Hrvatska zaključuje pregovore s Europskom unijom, dok za za ostale zemlje u regiji zbog okolnosti u kojima se nalazi Europska unija nije izgledno da će uskoro ući u EU, pa je u tom pogledu izostanak s konferencije za Srbiju propuštena prilika.

>> Tadić definitivno ne dolazi na regionalnu konferenciju

Žbogar je istaknuo interes Slovenije da se s vremenom sve države zapadnog Balkana uključe u EU, te dodao da će jednom države nastale na području bivše Jugoslavije u EU-u djelovati kao 'interesna' skupina, kad sve budu u članstvu EU-a. (Hina)