Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uragan Ike, koji je zahvatio oko 40 posto površine Meksičkog zaljeva i pokrenuo evakuaciju gotovo milijun stanovnika iz teksaškog priobalja, mogao bi u subotu rano ujutro pogoditi područje Galvestona kao uragan III. kategorije, s vjetrom do 210 km/h i uz podizanje razine mora do šest metara, upozorila je u petak američka Nacionalna meteorološka služba.


Ike se kreće ravno prema Houstonu, koji je s 2,2 milijuna stanovnika najveći grad u Teksasu i četvrti u SAD-u, s najvećom rafinerijom u zemlji i NASA-inim Svemirskim centrom Johnson.

Vezani članci Slika nije dostupna Teksas i Louisiana otklanjaju posljedice prolaska uragana Ike Slika nije dostupna Uragan Ike donio poplave, požare, nestanak struje...

U širem području Galvestona i Houstona nalazi se dvadesetak rafinerija nafte, koje su prekinule ili ograničile proizvodnju u očekivanju uragana, izvijestile su američke TV mreže.

Kako bi se izbjeglo zakrčenje autocesta koje vode na sjever, vlasti su izuzele od obvezne evakuacije većinu stanovnika Houstona.

Meteorolozi su upozorili da zbog iznimne jačine uragana i niskih obala Teksasa, oluja može podići razinu mora do šest metara, s valovima do 15 metara, i poplaviti veliki dio priobalja.

"To je velika oluja. Ja ne mogu preuveličati opasnost koja nam prijeti. Štete će biti velike. Nestat će struje i bit će velika poplava", rekao je guverner Teksasa Rick Perry.

Najdramatičnije upozorenje došlo je od Nacionalnog meteorološkog centra, za stanovnike otoka Galvestona i obližnjeg poluotoka Bolivara, koji su pod obveznim nalogom za evakuaciju. Stanovnici koji žive u obiteljskim kućama "suočit će se sa sigurnom smrću", ne budu li slijedili naloge za evakuaciju, upozoreni su.

Upozorenje za dolazak uragana vrijedi za 650 km obale, južno od Corpus Christija do Morgan Citya u Louisiani. Upozorenja za tropsku oluju proširena su južno, sve do meksičke granice, i na istok do granice Mississippija i Alabame, uključujući New Orleans.