Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stroga pravila

SULUDI ZAKONI Zemlja u kojoj zbog iskrenosti kod liječnika možete završiti u zatvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je poznato kako vam povjerenje i iskrenost prema liječniku može spasiti život u Nigeriji vas otvorenost prema liječniku možes dovesti u smrtnu opasnost.

Tke Ifeanyi Orazulike bio je na proslavi vlastitog rođendana kada je na party upala policija te ga uhitila. Kada su njegovi prijatelji bili usred pjesme kojom su mu zaželjeli najljepše želje povodom rođendana, u kuću mu je upala policija te ga odvela u zatvor. Držali su ga punih šest sati prije nego su ga pustili bez optužbi.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Nigeriji Užas u Nigeriji VIDEO Snažna eksplozija izbrisala dio grada: "Krov se srušio na krevet moje majke, hitno je prebačena u bolnicu" Slika nije dostupna Urnebes Gay dečki prvi put pipkali žene za grudi: Joj, kako je to... jao i joj!

'Fizički su me napali, razbili mi glavu, upali u kuću. Bilo je prilično strašno iskustvo', ispričao je Tke Ifeanyi Orazulike.

Sada se nalazi u kućnom zatvoru u rodnom gradu Abuji u Nigeriji, a uhićen je zbog toga što je gay. Kako kaže, za razliku od ostalih homoseksualnih osoba koje žive na području zapadne Afrike, nema se namjeru skrivati.

Mnogi smatraju to hrabrim potezom, osobito zbog činjenice da živi u zemlji gdje se homoseksalnost smatra krivičnim dijelom. Još je kritičnije na sjeveru zemlje gdje se primjenjuju šerijatski zakoni koji za takav 'zločin' predviđaju smrtnu kaznu.

Istraživanje koje je proveo Pew Research Center pokazalo je kako se 87 posto Nigerijaca protivi uspostavi prava za gay osobe. Unatoč tom podatku, Tke Ifeanyi Orazulike, inače predstavnik LGBT aktivista, raduje se ovakvim brojkama. Ovo je prvi puta da pada broj onih koji se protive gay pravima. Posljednjih pet godina takvih je u Nigeriji bio 95 posto.

Prošlog je vikenda nigerijska policija upala na istospolno vjenčanje u gradu Sokoto na sjeveru zemlje. Prema službenom priopćenju uhićene su dvije osobe zbog sumnji da su uključene u 'neprirodno ponašanje'.

Nigerija je zemlja koja je podijeljena na islamski sjever i kršćanski jug, a među zakonima zemlje nalazi se i onaj o homoseksualnosti koji predviđa kaznu kamenovanjem na smrt, piše News.com. 

'Zatvorska kazna od 14 godina je za svakoga tko je gay i 10 godina zatvora za svakoga koji sudjeluje u podržavanju homoseksualnih osoba. Dakle ja idem u zatvor na 10 godina zbog podržavanja homoseksualnosti i još 14 zbog toga što sam gay. To je 24 godine zatvora', kazao je.

Jedini razlog zbog kojeg Ifeanyi nije iza rešetaka, barem tako sumnja, je taj da je u široj javnosti poznat po svom radu u sustavu Međunarodnog centra za zastupanje prava na zdravstvo (ICARH).

Dodaje kako u takvoj nerazumnoj zajednici odlazak liječniku predstavlja veliku opasnost po život. I njega je, sumnja, to stajalo pritvora.

'Ako liječniku kažete da ste homoseksualac, ne znate što učiniti. Možda će vas ismijati, no oni se do sada nikada nisu susreli s gay osobom jer rijetki to priznaju', kazao je Ifeanyi te dodao kako je ismijavanje na vaš račun od strane liječnika najbolji mogući scenarij.

'Ukoliko liječniku kažete da ste gay, postoji velika vjerojatnost da će vas prijaviti policiji. No ako ne odete na liječenje od primjerice HIV-a, možete umrijeti', dodaje.

S jedne strane vlasti se zalažu za liječenje oboljelih od HIV-a dok s druge strane one koji priznaju da su stupali u seksualne odnose s pripadnicima istog spola bivaju uhićeni, zatvarani, pa čak i ubijeni.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene