Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zbog 'slučaja Litvinenko' britanski policajci idu u Moskvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako bi daljnje povezivanje službene Moskve s trovanjem bivšeg ruskog špijuna Aleksandera Litvinenka moglo naštetiti odnosima s Velikom Britanijom, te je pozvao da se prekine s politizacijom toga slučaja.

Lavrov je rekao da je razgovarao s britanskom kolegicom Margaret Beckett 'o potrebi izbjegavanja politizacije tog pitanja, te tragedije', prenosi novinska agencija RIA-Novosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija objavio USKOK Detalji bizarnog slučaja iz Pule: Županijski tužitelj tražio prijatelja da mu poništi kaznu za parkiranje Ilustracija Doljani Uhićen časnik HV-a: Tjerao vojnike da mu grade kuću, prodavao mesing od uništenog streljiva...

'Ako Britanci imaju određena pitanja, trebali bi ih postaviti preko pravosudnih institucija između kojih postoji komunikacija', dodao je Lavrov.

Ruski ministar nije objasnio što smatra politizacijom slučaja
'Litvinenko'.

Britanski policijski istražitelji otputovali su u Moskvu kako bi nastavili istragu o trovanju Litvinenka, objavio je britanski ministar unutarnjih poslova John Reid.

Reid je rekao kako je njegova vlada 'dobila uvjeravanja da će joj ruska vlada pružiti svu nužnu pomoć'.

Lavrov je opovrgnuo navode kako su ruski diplomati dobili uputu da kod britanskih vlasti prosvjeduju zbog objave Litvinenkova pisma iz bolnice u kojem je za svoje trovanje optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina.

'Diplomati nisu niti mogu dobiti takve zapovijedi', rekao je Lavrov u Bruxellesu, prenosi ruska novinska agencija.

Istodobno, AP javlja kako je talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema, koji će se s Putinom sastati u utorak, zatražio od ruskih vlasti da pomognu u istrazi o trovanju Litvinenka.

Britanski liječnici izvijestili su nedavno da su kod Talijana Maria Scaramelle, koji se s Litvinkom sastao 1. studenoga, na dan kada je otrovan, pronađeni tragovi polonija 210, radioaktivne tvari od koje je, vjeruje se, Litvinenko umro.

D'Alema je novinarima u Beogradu, gdje je bio u službenom posjetu, rekao kako će tražiti 'punu suradnju' ruskih vlasti.

'Nužno je da se utvrdi odgovornost, i u interesu Rusije i drugih europskih zemalja. Moramo rasvijetliti to pitanje i ruske nam vlasti u tome trebaju pomoći', rekao je D'Alema.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene