Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kada je Robina Hutchings još kao dijete počela čupati svoju kosu, doktori su rekli da se radi samo o prolaznoj fazi. No, u dobi od 13 godina, bila je već gotovo ćelava.


I nakon 27 godina, još uvijek ne može prestati, premda joj to uzrokuje mnoge probleme. 'Kosa je važan dio svake žene i prva stvar koju muškarci na vama zamijete. Mislim da ljudi ne razumiju koliko je teško izgubiti je. To je nešto što vam potpuno uništi samopouzdanje', objašnjava Robina.

Vezani članci Hadja Lahbib odrezala je pramen svoje kose VIDEO Uz pljesak zastupnika: Belgijska ministrica vanjskih poslova u parlamentu odrezala kosu Slika nije dostupna Ma kome treba transplantacija kose!

Inače majka četvero djece, Robina pati od poremećaja znanog kao trihotilomania koji karakterizira nekontrolirana želja čupanja vlastite kose, uglavnom iz vlasišta, ponekad iz obrva ili trepavica. Sindrom, za koji još nema lijeka pogađa od 2 do 4 posto populacije, uglavnom žena.

Prisjeća se kako je već u dobi od 11 godina počela čupati kosu, a do 13 je izgledala kao budistički monah. Kao rezultat toga djeca u školi su je ismijavala i maltretirala. Zbog poremećaja joj je propao brak, a prekinula je i s druga dva partnera. Hutchings tvrdi kako joj liječnici ne mogu pomoći.

'To je ponižavajući, devastirajući sindrom koji pogađa pametne, lijepe žene. Većina mojih klijentica su odvjetnice, liječnice, novinarke i političarke', kaže Lucinda Ellery iz prve britanske specijalizirane klinike za gubitak kose, koja je i Robini pomogla da riješi svoj problem uz pomoć ekstenzija.

'Prije 25 godina kada sam počela s ovim poslom, viđala sam uglavnom žene u dobi od 50, 60 godina. No sada viđam djecu koja su sve mlađa, jer se ovaj problem očito počeo priznavati kao poremećaj', dodaje Ellery.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju