Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepoštivanja rokova

VELIKI PROPUST Zbog papirologije uništeni podaci o najmanje 45 mogućih terorista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je zakasnila su s ispunjavanjem dokumenata potrebnih za unošenje podataka u sustav, a zbog nepoštivanja vremenskog roka, prikupljeni podaci bit će uništeni.

Osobni podaci kao što su otisci prstiju uzeti od strane najmanje 45 osoba osumnjičenih za sudjelovanje u terorističkim aktivnostima, morat će biti uništeni zbog propusta prilikom ispunjavanja papirologije.

Pročitajte i ovo Posljedice nevremena u Zagrebu - 9 Ozbiljan bug Veliko curenje osobnih podataka građana Zagreba koji su prijavili štetu od oluje, iz Grada potvrdili problem Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Pojavio se vaš lažni profil na društvenim mrežama ili želite ukloniti svoje osobne podatke? Doznajte kako možete "nestati" u virtualnom prostoru

Naime, djelatnici policije zakasnili su s ispunjavanjem dokumenata potrebnih za unošenje podataka u sustav, a zbog nepoštivanja vremenskog roka, prikupljeni podaci bit će uništeni.

Alastair MacGregor, povjerenik za čuvanje i korištenje biometrijskih materijala, koji je otkrio ovaj propust u svojem je izvješću obavijestio da Velika Britanija posjeduje osobne informacije poput DNK i otisaka prstiju više od 7.800 terorističkih sumnjivaca - što je više nego dvostruko veći broj od onog koji je projiciran u rujnu prošle godine.

Uzorci uključuju sve 'sumnjivce', čak i one koji su bili uhićeni no ne i osuđeni. Povjerenik MacGregor napominje kako su vlasti propustile rokove za predaju za obradu tih podataka.

Prema zakonu, podaci osumnjičenih, protiv kojih se nije vodio nikakav kaznani postupak, moraju biti uništeni 6 mjeseci od njihova uzimanja, no policija ima pravo zatražiti izuzeće od uništenja ukoliko se radi o potencijalno opasnoj osobi. Tada se podaci prebacuju u bazu podataka pod deklaracijom nacionalne sigurnosti (NSD) gdje se zadržavaju i čuvaju zauvijek.

'Do 31.listopada 2015. godine istekao je rok za predaju obrazaca za uvrštavanje oko 450 osoba, potencijalno opasnih osoba, u NSD sustav', objasnio je MacGregor za Daily Mail.

U listopadu 2015. britanska sigurnosna agencija MI5 je nadgledala kretanja oko 3000 osoba koje se povezivalo s terorističkim aktivnostima. Mnogi od njih su mladi ljudi, mahom Britanaca, koji su krenuli na osposobljavanje za pristupanje džihadu na području Sirije.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene