Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zabrana kupanja na nekim plažama u okolici sjevernotalijanske luke Genove na snazi je i u danas nakon što je deset osoba zatražilo liječničku pomoć zbog simptoma izazvanih otrovom tropske alge.


Još od subote kupanje je zabranjeno u zoni od 5 kilometara oko grada, rekao je Federico Grasso, glasnogovornik agencije za zaštitu okoliša. 

Vezani članci Suri orao, ilustracija Muškarac (52) na lešine teladi stavljao otrov i tako ubio nekoliko divljih životinja, neke od njih bile su zaštićene vrste Kineska policija, ilustracija (Foto:AFP) Manijak uletio u vrtić i nagrizajućom tekućinom špricao djecu: Više od 50 ih je ozlijedio

Grasso je ustvrdio kako su vlasti pravodobno reagirale i tako spriječile ponavljanje panike koja je nastala prošlog ljeta kada se 200 osoba moralo liječiti zbog visoke temperature i tegoba s disanjem nakon udisanja otrova koji ispušta tropska alga Ostreopsis ovata.

''Nekoliko osoba koje je otrov alge pogodio ovog ljeta žalilo se na teškoće s disanjem i kožni osip i svima je pružana liječnička pomoć ali nisu hospitalizirani'', rekao je Grasso, dodavši kako nije sigurno jesu li svi slučajevi povezani s algom. 

Ostreopsis ovata uobičajeno živi na dnu mora, a na površinu se diže prigodom cvatnje i tada u zrak ispušta neurotoksin.