Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lokalne vlasti u Sarajevu naredile su da se poduzmu izvanredne mjere zbog onečišćenosti zraka koje ozbiljno prijeti zdravlju ljudi.


Iz vlade Sarajevske županije priopćeno je kako je županijsko Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša odlučilo aktivirati prvi stupanj pripravnosti za posebne situacije, a na temelju plana interventnih mjera u slučaju prekomjerne onečišćenosti zraka.

Vezani članci Angela Merkel Merkel zatražila izglasavanje novog zakona zbog korone, burne reakcije u parlamentu Medicinsko osoblje, ilustracija Čak četiri županije bilježe veći broj preminulih, u jednoj se otvaraju dva dodatna COVID odjela

Gusta magla već pet dana prekriva kotlinu u kojoj je glavni grad Bosne i Hercegovine, a nedostatak cirkulacije zraka prouzročio je visoku koncentraciju čađe i sumpora iz brojnih kotlovnica te od automobilskih ispušnih plinova.

Županijske vlasti kao prvu mjeru traže od gradskih toplana hitnu izradu programa smanjenja emisije štetnih tvari.

Inspekcijske službe dobile su nalog pojačano kontrolirati sve
objekte u kojima postoje ložišta dok je građanima upućen apel da što manje koriste automobile kao i da smanje kretanje gradskim područjem na najnužniju mjeru.

S obzirom na nepovoljne vremenske uvjete koji ne predviđaju znatniju promjenu stanja do kraja tjedna, vlasti planiraju poduzimanje drugog stupnja pripravnosti koji podrazumijeva i zabranu prometovanja automobilima bez katalizatora.

Zbog magle i smoga gotovo svi letovi iz sarajevske zračne luke su otkazani, a i cestovni promet odvija se otežano jer je vidljivost manja od dvadeset metara.

Slično je stanje i u Tuzli.