London, ilustracija
London, ilustracija Foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Čelnici u industriji ribe i krumpira u Velikoj Britaniji pozvali su Vladu da ponudi dugoročnu strategiju za rješavanje nestašice osnovnih namirnica za taj tradicionalni obrok. Ukoliko to ne učine, upozoravaju, trećina restorana koji nude popularnu ribu i krumpiriće morat će zatvoriti svoja vrata.


Nacionalna federacija pržitelja ribe upozorila je kako Velikoj Britaniji prijeti nestašica četiri ključna sastojka od kojih se sastoji tradicionalni obrok s ribom i krumpirićima. Sukob između Rusije i Ukrajine doveo je do nestašice sastojaka zbog čega, navode iz Federacije, ugostiteljski objekti moraju mijenjati svoje jelovnike, povećavati cijene ili, u najgorem slučaju, zatvoriti svoja vrata.

Velika Britanija oslanja se na Ukrajinu po pitanju opskrbe suncokretovim uljem jer iz te zemlje, kako piše Sky News, stiže 50% potrebnog ulja. S druge strane, alternative poput ulja repice i palminog ulja znatno su poskupjele.

Mađarski radnik u naftnom posltrojenju Plan EU-a da se riješi ruske nafte naišao na velike prepreke: "Nema zadovoljavajućeg prijedloga"

EU parlament, ilusttracija (Ne)moguća misija: Uskoro nastavak važnih pregovora, ako odluka nije jednoglasna - sve pada u vodu

Po pitanju nabave bijele ribe, Britanija se većinski oslanja na Rusiju odakle im stiže 40% te ribe. Britanske sankcije koje se odnose na rusku bijelu ribu značit će ujedno i znatno skuplje zalihe iz Sjevernog mora.

Iz Federacije upozoravaju kako je budućnost tradicionalnog obroka dovedena u pitanje.

"Najgora vremena su pred nama"

George Morey, voditelj ugostiteljskog objekta koji, među ostalim, nudi i ribu s prženim krumpirićima izrazio je zabrinutost zbog nestašice

"Moramo imati na umu da cijene stalno rastu. Moramo se pripremiti na najgora vremena koja su pred nama. Mislim da je to najveći izazov s kojim se industrija ribe i prženih krumpirića ikada suočila", istaknuo je Morey.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju