Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Obama s američkim vojnicima

'Idućih 18 mjeseci ključno za Irak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SAD-a Barack Obama nenajavljeno je danas doputovao u Bagdad iz Istanbula. Obama je za posjeta američkim snagama u Iraku vojnicima rekao da će idućih 18 mjeseci biti ključno za njihovu misiju u toj zemlji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Ilustracija Suspenzija Irački militanti više neće napadati Amerikance na Bliskom istoku, oglasio se Pentagon

Bijela kuća je izjavila da će se Obama susresti sa zapovjednicima i vojnicima američkih snaga i telefonski razgovarati s iračkim čelnicima.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs objasnio je da će Obama nazvati iračke čelnike jer loše vrijeme onemogućuje da putuje helikopterom kako bi se s njima osobno susreo. Očekuje se da će Obama iračkim čelnicima reći da se izlaz iz teškoća i izazova s kojima se suočavaju traži političkim putem.

'Idućih 18 mjeseci bit će ključno za Irak'

'To će biti kritično razdoblje, tih idućih 18 mjeseci' rekao je Obama, podrazumijevajući da je rok za povlačenje američkih vojnih postrojba iz Iraka kolovoz 2010. Obama je kazao vojnicima da su ključan čimbenik u jamčenju sigurnosti u Iraku. Kad Irak više ne bude terorističko utočište, tada SAD može početi vraćati svoje ljude kući, rekao je Obama vojnicima u logoru Victory, vojnoj bazi u bagdadskom predgrađu.

Ukupno 4.265 američkih vojnika izgubilo je život u Iraku od ožujka 2003. godine. Obama je kazao američkim vojnicima da su se izvrsno ponijeli pod izuzetnim pritiskom. 'Vrijeme je da stvari prepustimo Iračanima. Oni trebaju preuzeti odgovornost za svoju zemlju', dodao je. Bijela kuća je izjavila da je glavni američki zapovjednik u Iraku general Ray Odierno Obami rekao da je čak i s ovotjednim bombaškim napadima u Iraku razina nasilja u zemlji najniža od početka invazije koju je predvodio SAD u ožujku 2003.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene