Obavijesti Video Pretražite Navigacija
330 zbilježenih slučajeva

Zbog laganja dvojice FBI agenata timski liječnik osam mjeseci nastavio seksualno uznemiravati gimnastičarke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvoje FBI agenata je lagalo u izvješću o seksualnom nasilniku koji je zlostavljao preko 330 gimnastičarki u Americi i time napravio ozbiljne pogreške u istrazi.

Dugo iščekivano izvješće istrage dalo je pogrešnu procjenu FBI-jeve istrage protiv bivšeg timskog liječnika Larryja Nassara. Nassar služi doživotnu kaznu zbog zlostavljanja mladih gimnastičara. Rachael Denhollander, prva žena koja je javno optužila Nassara za zlostavljanje, vidjela je nedostatke nakon FBI izvještaja. ''Ovo izvješće razotkriva korupciju'', rekla je Denhollander.

Brojni pogrešni koraci i zataškavanja agenata FBI-a omogućili su da se njegovo zlostavljanje nastavlja mjesecima nakon što je slučaj prvi put otvoren, navodi se u izvješću. FBI je u srijedu priznao navode. Nazvali su postupanje s Nassarovim izvješćem neoprostivim i diskreditirajućim.

"Poduzet ćemo sve potrebne korake kako bismo osigurali da se propusti zaposlenika opisani u izvješću više ne ponove", rekli su iz FBI-a.

U srpnju 2015. godine, nakon interne provjere Nassara, USA Gymnastics je izvijestila FBI o nizu optužbi u Indianapolisu. Nakon ograničenog praćenja tog ljeta, FBI nije poduzimao nikakvu istragu na slučaju više od osam mjeseci, prenosi BBC.

Tijekom tog vremena, navodi se u izvješću, Nassarovi su se seksualni napadi nastavili. Suočeni sa svojim pogreškama, dvoje službenika FBI-a lagali su tijekom intervjua kako bi prikrili svoje pogreške, navodi se u izvješću.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DRAMA U POREČU Užas na maturalcu u Istri: Policija uhitila 19-godišnjeg Austrijanca zbog silovanja mlade Austrijanke

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Roditelji nisu bili obaviješteni Natjerali 12-godišnje dječake da stanu pred učenice i ispričaju se zbog silovanja u ime muškog roda: "Priznajemo da je to bilo neprimjereno"

U vrijeme kad su se pojavili ti navodi, jedan od FBI agenata, Jay Abbott, razgovarao je sa službenicima američke gimnastike o poslu s Olimpijskim odborom te se povukao iz FBI-a 2018. godine. Drugi, neimenovani zaposlenik, više neće raditi u FBI-u dok ne završi interna istraga, naveli su iz agencije.

Za seksualno zlostavljanje, Nassara je optužilo više od 330 djevojaka sa Sveučilišta USA Gymnastics, uključujući olimpijske zvijezde Simone Biles i Aly Raisman.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene