Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Seksualno ih zlostavljao

Bivši liječnik američkih gimnastičarki osuđen na 175 godina zatvora

Larry Nassar (Foto: AFP)
Larry Nassar (Foto: AFP) Foto: Afp
Dugogodišnji liječnik američke gimnastičke reprezentacije Larry Nassar osuđen je u srijedu na 175 godina zatvora zbog spolnog zlostavljanja mladih gimnastičarki koje su danima svjedočile, njih oko 160, uključujući dobitnice Olimpijskih medalja.

"Upravo sam potpisala nalog za izvršenje vaše smrtne presude", rekla je sutkinja Rosemarie Aquilina kada je izrekla kaznu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora" Slika nije dostupna 330 zbilježenih slučajeva Zbog laganja dvojice FBI agenata timski liječnik osam mjeseci nastavio seksualno uznemiravati gimnastičarke

Aquilina je odbacila ispriku koju je Nassar ponudio svojim žrtvama i rekla da će ih morati obeštetiti.

Nassar (54), je u studenome priznao krivnju po sedam optužba za seksualni napad prvog stupnja u okrugu Ingham, te za tri optužbe u okrugu Eaton gdje će mu kazna biti izrečena idući tjedan.

On već služi kaznu od 60 godina zatvora u saveznom zatvoru dosuđenu mu za dječju pornografiju.

Osim što je radio za olimpijske timove, Nassar je bio i liječnik ekipe gimnastičarki s državnog sveučilišta Michigan.

Nacionalni sportski savez rekao je u utorak da je otvorio istragu o tome kako je država Michigan istraživala taj slučaj. Rachael Denhollander, prva žena koja je javno progovorila o Nassarovu zlostavljanju 2016., kritizirala je sveučilište jer nije primjereno istražilo optužbe protiv Nassara.

I žrtve i drugi kritizirali su Američku gimnastiku jer je godinama ignorirala pritužbe, ali su optužili i Američki gimnastički savez da je nastojao umanjiti važnost pritužbi kako bi izbjegao negativan publicitet.

U ponedjeljak su ostavke podnijela tri člana upravnog odbora, a predsjednik saveza kao i izvršni direktor ostavke su podnijeli u ožujku.

Nekoliko velikih tvrtki objavilo je da neće više sponzorirati savez, a među njima je telekom AT&T koji je to objavio u utorak. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene