Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tursko državno tužiteljstvo zatražilo je zatvorske kazne za 54 gradonačelnika iz većinski kurdskog jugoistočnog dijela Turske zbog toga što su sugerirali da se zatočeni lider kurdskih gerilaca Abdullah Ocalan možda sustavno truje u zatvoru.


Tužitelji tvrde da su gradonačelnici odali priznanje Ocalanu i
njegovim djelima, koji se Turskoj smatraju zločinima, tijekom tiskovne konferencije u ožujku ove godine kada su zatražili vlasti da istraže navode prema kojima se Ocalana postupno truje u zatvoru.

Vezani članci Spasilački helikopter, ilustracija Strašna tragedija u Austriji: Obitelj se otrovala ugljikovim monoksidom, preminuli dječaci od dvije i pet godina Bojler, ilustracija - 2 Djevojčica iz Sesveta otrovala se plinom jer su ova dva uređaja bila upaljena istovremeno, a prozori i vrata zatvoreni

Ocalan, kojega većina Turaka smatra teroristom, uhićen je 1999. godine i osuđen na smrt. Kazna je kasnije preinačena u doživotni zatvor. Njegova Kurdistanska radnička stranka i dalje se bori protiv turskih sigurnosnih snaga na jugoistoku zemlje.

Gradonačelnici, svi iz prokurdske Demokratske društvene stranke, nalaze se na optuženičkoj klupi i mogli bi biti osuđeni na dvije godine zatvora ako ih sud proglasi krivima.

Turski su liječnici pregledali Ocalana u zatvoru i nisu pronašli
nikakve znakove trovanja, objavile su vlasti.