Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon više desetljeća

Zaplijenjena renesansna slika koju su oteli nacisti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američke vlasti u petak su zaplijenile više od četiri stoljeća staro ulje na platnu talijanskoga renesansnog slikara Girolama Romana.

Platno je već nekoliko mjeseci izloženo u floridskom muzeju umjetnosti i znanosti Mary Brogan u Tallahasseeju, uz objašnjenje da su sliku tijekom Drugoga svjetskog rata jednoj pariškoj židovskoj obitelji oteli nacisti te da je treba vratiti nasljednicima.

Američka državna tužiteljica Pamela Marsh u petak je rekla kako će savezna vlada zadržati sliku dok savezni sudac ne izvijesti o konačnoj sudskoj odluci. Riječ je o ulju na platnu iz 1538. talijanskoga renesansnog slikara Girolama Romana, koje je zajedno s još 50 umjetničkih djela prije nekoliko mjeseci stiglo na izložbu u floridski muzej iz milanske Pinakoteke palače Brera.

Riječ je o ulju na platnu koje prikazuje Krista okrunjenog krunom od trnja kako nosi križ preko desnog ramena, dok ga konopcem vuče vojnik. Slika je osigurana na 2,5 milijuna američkih dolara.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesvakidašnja situcija Aktiviran alarm u muzeju, vatrogasci se šokirali kad su shvatili uzrok Daniel Halemba Brani ga Hrvat Uhićen popularni političar radikalnog AfD-a, samo su ga sati dijelili od imuniteta: Vikali su "Sieg Heil" i imali zabranjene simbole

Povijest slike

Pretpostavlja se da je sliku 1914. kupio talijanski židov koji je tada živio u Parizu, Gentili di Giuseppe na aukciji u glavnome francuskom gradu. Umro je 1940., samo mjesec dana prije nacističke okupacije Francuske.

Vjeruje se da je slika jedno od 155 djela koje je na aukciji ponudila vichyjevska francuska vlada 1941. kako bi otplatila dugove. No članovi Giuseppeove obitelji, koji su pobjegli iz zemlje pred nacističkom okupacijom, tvrde da je prodaja bila protuzakonita.

Unuci Gentilija di Giuseppea sudu su kazali da je slika jedno od 70 umjetničkih djela koje im je prije rata konfiscirala i prodala francuska vichyjevska vlada. 1997. obitelj je uložila tužbu, nastojeći dobiti barem dio umjetničkih djela natrag.

Čeka se konačna odluka


U rujnu je ured američke državne tužiteljice odredio da se slika zadrži prije povrata u Italiju, a u petak je njezin ured dobio dopuštenje suca da se slika zaplijeni. Slika je u petak uklonjena sa zida američkog muzeja te spremljena na posebno mjesto, gdje će se čuvati dok sud ne donese konačnu odluku o njezinu povratu Giuseppeovim nasljednicima. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene