Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže veće napore od Putina

Zapad pojačava pritisak na Moskvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapad je u četvrtak pojačao pritisak na Rusiju pozivom Washingtona da "idućih sati" uloži veće napore u smirivanje situacije na istoku Ukrajine, dan uoči isteka krhkog prekida vatre.

Borbe su se zadnjih dana nastavile unatoč prekidu vatre koji je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko proglasio u petak i koji su pobunjenici prihvatili. Uoči isteka prekida vatre i potpisivanja važnog trgovinskog sporazuma s EU-om, koji Moskva ne odobrava, Zapad je povisio ton.

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Slika nije dostupna Par sati nakon kraja primirja Velika vojna operacija na istoku Ukrajine: 'Mi ćemo napasti i osloboditi naš teritorij'

"Ključno je da Rusija idućih sati dokaže da radi na razoružanju separatista, da ih potiče da se razoružaju, da ih pozove da polože oružje i sudjeluju u legitimnom procesu", rekao je američki državni tajnik John Kerry nakon razgovora u Parizu sa svojim francuskim kolegom Laurentom Fabiusom.

Merkel i Hollande pozivaju Porošenka i Putina na suradnju

Američki predsjednik Barack Obama zaprijetio je Moskvi u srijedu novim sankcijama ako "odmah ne poduzme konkretne inicijative kako bi se prekinulo slanje oružja i militanata preko granice." Upozorenje je upućeno uoči telefonskih razgovora Petra Porošenka, Vladimira Putina, Francoisa Hollandea i Angele Merkel u četvrtak.

U prvom takvom razgovoru u srijedu, Merkel i Hollande pozvali su Porošenka i Putina da surađuju i zaustave borbe između proruskih pobunjenika i vojske, dok je Putin zatražio produljenje prekida vatre.

Rusija je također u srijedu upozorila da će poduzeti "zaštitne mjere" ako sporazumi između EU-a i Ukrajine, Moldavije i Gruzije, koji bi trebali biti potpisani u petak, budu štetili njezinu gospodarstvu. EU, Moskva i Kijev trebali bi u srpnju održati sastanak na ministarskoj razini o provedbi trgovinskog sporazuma EU-a i Ukrajine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene