Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kina je zbog sve veće potražnje za hranom i sve manje raspoloživog obradivog zemljišta od Ukrajine odlučila zakupiti tri milijuna hektara njihova zemljišta na čak 50 godina.


Vijest o tome da će se za novčanu kompenzaciju Ukrajina odreći 5 posto teritorija kako bi Kini pomogla da prehrani sve brojnije stanovništvo, prenijeli su kineski mediji.

Počet će se uzgojem žita na površini od 100.000 hektara, a potom će se nastaviti i širenje na preostalu površinu da bi se na kraju došlo do nevjerojatnih tri milijuna hektara, odnosno pet posto ukupne površine Ukrajine i devet posto obradivih površina te zemlje, piše RT.

>> Četvero ljudi je poginulo u velikoj eksploziji skladišta u Kini

Planira se da se zemlja upotrijebi dijelom za usjeve, a dijelom uzgoj svinja. Sve što se proizvede prodavat će se kineskim državnim kompanijama po povoljnim cijenama. Sporazum su potpisali kineska poljoprivredna kompanija Xinjiang Production and Construction Corps i ukrajinska kompanija KSG.

No, ono što je posebno zanimljivo jest da ukrajinski dužnosnici tvrde da ne znaju ništa o tome da je potpisan sporazum o zakupu pet posto zemljišta, dok je direktor KSG-a Sergey Kasyanov objasnio da je riječ o nesporazumu.

'Nećemo prodati zemljište ili ga izdati u zakup ili podzakup Kinezima. Projekat se odnosi na instaliranje sistema za navodnjavanje na tih tri milijuna hektara u narednoj godini", kazao je Kasyanov.

Inače prije godinu dana  je istekao rok prema kojem Ukrajina ne smije prodavati svoja zamljišta stranica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook