Ivica Dačić, Milorad Pupovac
Ivica Dačić, Milorad Pupovac Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U gostovanju na RTS-u potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je da se u Kninu u srijedu govorilo o stradanjima Srba te da je to prvi korak. O dolasku potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića u Knin govorili su i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, sociolog Petar Lađević te povjesničar Mile Bjelajac.


Ivica Dačić u razgovoru za RTS posebno je naglasio kako je predsjednik RH Zoran Milanović u govoru istaknuo da je u Kninu riječ o proslavi, a ne komemoraciji te kazao da je Miloševićev odlazak u Knin pokušaj da se sruši srpsko jedinstvo.

Vezani članci Aleksandar Vučić Procurio dokument Europske komisije o Srbiji: "Ostaju neriješeni brojni izazovi" Zoran Milanović i Aleksandar Vučić Srpsko ministarstvo ispravlja štetu nanesenu Hrvatima: "Netko napravi potpuno sumanut potez i kasnije ga samo povuče"

"Ako Srbi misle drugačije, onda se takva važna odluka nije smjela donijeti na takav način", poručio je Dačić te dodao kako odlazak Miloševića na obljetnicu Oluje nije potreban Srbiji, nego Hrvatskoj.

"Mene zovu predstavnici zemalja koje smo godinama uvjeravali da ne idu na proslavu Oluje i kažu - kako sada mi da ne idemo, a predstavnik Srba dolazi?" rekao je Dačić.

Milorad Pupovac rekao je kako je posvećen onome što su prolazili Srbi u Hrvatskoj, ali i na prostoru cijele Jugoslavije.

"I kada slušam kako nam se dijele lekcije kao što su nam znali dijeliti u različitim razdobljima, a posebno devedesetih, kad smo govorili da se to neće dobro završiti, da se politike koje je vodio srpski narod tada, neće dobro završiti i da će se sručiti najprije na Srbe u Hrvatskoj, netko bi htio sve to ponovno da sruči na ljude protiv Borisa Miloševića", rekao je Pupovac.

Postavio je pitanje zašto se Srbima koji su izbjegli nije pružio izbor i zašto im se otežava povratak.

"Znam kroz što Srbija prolazi i kroz koje se muke bori. Nikome ne popujemo odavde. Mi se ovdje pokušavamo izboriti od 2011., 2012., kada je zlo uhvatilo maha, a neki ljudi u Srbiji imali su dobre veze s tim zlom. Ja nisam imao“, rekao je Pupovac.

Sociolog Petar Lađević rekao je da ima razumijevanja za odlazak Borisa Miloševića u Knin i da to smatra autonomnom odlukom srpskih organizacija u Hrvatskoj. Povjesničar Mile Bjelajac ipak smatra da Miloševiću nije bilo mjesto u Kninu jer tamo nije bila komemoracija, nego proslava. Navodi da je osobno, i kao povjesničar, često govorio da Oluja nije bila potrebna, osim cilja da se protjeraju Srbi.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju