Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svečana 25. obljetnica Oluje

Plenković odao počast i srpskim žrtvama, Milanović ga pohvalio: "Za mnoge Srbe Oluja je bila bijeg pred hrvatskim snagama"

Počinje proslava obljetnice Oluje u Kninu
Počinje proslava obljetnice Oluje u Kninu DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Počinje proslava obljetnice Oluje u Kninu Počinje proslava obljetnice Oluje u Kninu Foto: DNEVNIK.hr Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.hr Počelo okupljanje u Kninu na obljetnici Oluje - 3 Počelo okupljanje u Kninu na obljetnici Oluje - 3 Foto: DNEVNIK.hr Počelo okupljanje u Kninu na obljetnici Oluje - 2 Počelo okupljanje u Kninu na obljetnici Oluje - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Počelo okupljanje u Kninu na obljetnici Oluje - 1 Galerija 1/6 >>
Cijeli državni vrh danas u Kninu sudjeluje na obilježavanju Dana pobjede i 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluje", ove godine uz epidemiološke mjere i po prvi put u nazočnosti političkog predstavnika srpske manjine u Hrvatskoj Borisa Miloševića.

Proslava 25. obljetnice VRO "Oluja", Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja ove se godine održala u smanjenom opsegu zbog epidemioloških mjera suzbijanja širenja koronavirusa. Zbog tih je mjera broj uzvanika ograničen, određena fizička distanca, a prostor na kojem se održao službeni dio proslave bio je ograđen.

Pročitajte i ovo Brigadir general Tihomir Kundid - 1 GOST DNEVNIKA NOVE TV General Kundid o Oluji i prijemu na kninskoj tvrđavi: "Kroz Oluju smo ostvarili veličanstvenu pobjedu u Domovinskom ratu" Ilustracija 28. godišnjica Kako je provedena akcija Oluja, najveća vojna akcija u Domovinskom ratu

Zbog svega toga su iz Ministarstva hrvatskih branitelja na adrese članova obitelji poginulih i nestalih u operaciji "Oluja" upućena pisma sjećanja na njihove poginule, sa zamolbom da ovogodišnji program prate putem televizijskih ekrana.

Na središnjoj svečanosti u podizanju zastave na Kninskoj tvrđavi sudjelovali su pripadnici Druge, Četvrte i Sedme gardijske brigade koji su tu zastavu podigli i 1995. godine.

Zbog epidemioloških mjera na Tvrđavi su bili samo sudionici programa, dok su uzvanici s glavnog kninskog trga preko videozida pratili dizanje hrvatske zastave na Tvrđavi te čitanje imena poginulih u "Oluji".

Tijek događaja pratite u nastavku:

15:10 Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u srijedu je središnju proslavu 25. obljetnice VRO Oluje ocijenio dostojanstvenom, a dolazak u Knin SDSS-ova potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića prekretnicom u uređenju odnosa između Hrvata i Srba. Napomenuo je kako je Miloševićev dolazak u Knin inicirao premijer Andrej Plenković.

"Na koncu on (Milošević) je i građanin Hrvatske. Mislim da je to jedna prekretnica u uređenju odnosa. Srbi su zastupljeni u Hrvatskome saboru, ali rekao bih da je to jedna fantastična poruka prema Srbiji koja se ne bi trebala čuditi, nego pozdraviti da Srbi u Hrvatskoj rješavaju sva svoja pitanja s demokratski izabranom Vladom", rekao je.

Miloševićev dolazak u Knin stoga je nazvao sjajnim iskorakom te civilizacijskom i političkom gestom koja može doprinijeti unaprjeđenju odnosa i demokratizaciji još više otvorenih pitanja, ali i biti primjer Srbiji da se okrene budućnosti.

13:19 Ministar branitelja Tomo Medved čestitao je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. ''Nažalost, 25. obljetnicu nismo mogli obilježiti kao prošlih godina. Cjelokupan program proveden je na najbolji mogući način. Posebno me raduje da je danas dobar i kvalitetan govor održao general Ante Gotovina'', kazao je Medved.

''Poruka koja danas ide iz Knina je poruka jedinstva, jedinstvenog pristupa otvorenim pitanja i poziv svima da se zajedno usmjerimo u rješavanju. Nažalost, navikli smo svake godine na poruke koje odlaze iz Srbije. Neka im Hrvatska bude uzor, to je moja poruka njima'', poručio je Medved.

13:08 Bivši ministar obrane Damir Krstičević nakon mise u Kninu za N1 je rekao da se na obljetnicu Oluje uvijek bude teške emocije. ''Rat je bio težak. Nismo imali vojsku niti smo ju naslijedili, trebalo je stvoriti vosku. Oluja je simbol pobjede i junaštva u Domovinskom ratu'', rekao je i zahvalio svim braniteljima.

''Tajna naše pobjede su ljudi'', poručio je. Prisjetio se da je ulazak s brigadom u Knin bio – neopisiv.

11:49 Kninski Trg otvoren je za javnost nakon završetka svečane proslave. Na Trg su došli i članovi HOS-a.

11:38 Nakon svečanosti na kninskom Trgu, general Ante Gotovina pred novinarima je poručio da je 25. obljetnica Oluje dostojanstveno obilježena. Što je kazao novinarima pogledajte ovdje.

10:57 U Kninu je na obljetnici Oluje govor održao i predsjednik RH Zoran Milanović 

''Čast mi je, zaista čast, ovo nije fraza govoriti na 25. obljetnici oslobođenja Hrvatske'', rekao je na početku.

''U 25 godina odnosi među državama i svijetu se mijenjaju. Mi smo odmakli daleko i nismo isto društvo kao što smo bilo prije 25 godina. O tome dobro govori i govor predsjednika Vlade koji toplo pozdravljam i nadam se da će se pretočiti u stvarnost'', rekao je Milanović.

Rekao je da pogledi Srbina i Hrvata nisu isti pogledi, zbog čega je važno da se razgovara. ''Zato ja neću ponavljati ono što je ovdje već rečeno, nego ću govoriti o etapama naše pobjede i odnosima Hrvata i Srba'', kazao je.

''U ratu koji je nametnut, kojem su nas napali oružjem koje smo mi i Slovenci plaćali, u ratu koji nismo htjeli bili smo od prvog trenutka zatečeni. Oni momci kojima sam jučer podijelio odlikovanja su 90. godine došli s plemenitom namjerom da služe svojoj državi, nisu znali što ih čeka. Rat se dogodio u treptaju oka. Jako je teško bilo predvidjeti koji je pred tobom. To je  težak zadatak, a predvodio ga je prvi hrvatski, ali i prvi ratni predsjednik Franjo Tuđman'', rekao je.

''Ta pobjeda nije pala s neba. Svi mi koji nismo u tome sudjelovali dužni smo biti zahvalni'', poručio je i dodao da ''drugi komentiraju i gledaju i ubiru plodove tuđeg rada'', kaže.

''Došla je pobjeda, ali ne sama od sebe. Dobili su je, uzeli su je naši hrabri vojnici i njihovi zapovjednici. U toj pobjedi trebali smo biti nešto velikodušniji nego što smo bili, o tome je nešto govorio i premijer. Nikada nismo potonuli. Bilo je grešaka, zločina'', rekao je predsjednik države i dodao da je sve to velika lekcija.

''Jedan teret ostaje. Zato danas cijenim dolazak Borisa Miloševića. Jer doći ovdje i pridružiti se Hrvatima u proslavi, ovo nije komemoracija, nego mi ovdje slavimo, to je velika stvar'', poručio je Milanović.

Kada je riječ o odnosima Hrvatske i Srbije, Milanović kaže da su ti odnosi komplicirani više od 100 godina.

''Bilo je sukoba i nikako da uđemo u fazu dobrih odnosa. Kao da smo i dalje moreni 90-im godinama. Ali mi smo tu. Naša dobra volja postoji, želimo surađivati, poslovati, znati da kada naši ljudi rade u Srbiji da će sud biti nepristran, kao i sud u Hrvatskoj. Odnosi tih dvaju naroda u ovom dijelu Europe su jako važni. A kada se međusobno prepucavamo, nitko nam ne radi o glavi, nitko nas niti ne primjećuje'', kazao je predsjednik u govoru.

''Ovih 25 godina bile su sjajno putovanje, a život je putovanje. Živjela Hrvatska, ko narod silna, ko sunce visoka'', zaključio je svoj govor predsjednik Republike.

10:50 Govor je na obljetnici Oluje održao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. ''Iako mnogi hrvatski građani nisu ovdje s nama, uvjeren sam da su u Kninu svim svojim srcem'', rekao je.

''Domovinski rat temeljen je slobodne, neovisne i suverene Hrvatske na kojem gradimo našu budućnost i zato nikada ne smijemo zaboraviti njegov dignitet'', kazao je.

''Danas, kada je cijeli svijet pogođen neviđenom krizom, naš prioritet mora biti očuvanje zdravlja i radnih mjesta. To naše samopouzdanje mora se temeljiti na našem identitetu, promicanju najviših vrednota ustavnog poretka. Ljubav prema domovini očituje se u onome što i kako radimo, potiče nas da se svakodnevno borimo za zajedničke nacionalne interese. Uvjeren sam da među svima nama postoji takva ljubav prema domovini. Snagu Hrvatske čine njezini ljude'', rekao je Jandroković. 

10:37 Nakon Gotovine, govor je u Kninu održao i premijer Andrej Plenković.

''Uvijek je poseban osjećaj govoriti iz drevnog Knina, kolijevke hrvatske državnosti, grada simbola hrvatske slobode, pobjede u Domovinskom ratu. Tu pobjedu najbolje simbolizira slika dr. Franje Tuđmana kako na Kninskoj tvrđavi ljubi hrvatsku zastavu'', rekao je na početku svog govora premijer.

''Nakon petogodišnje okupacije hrvatskih krajeva, vojnom Olujom Hrvatska je porazila velikosrpsku politiku Slobodana Miloševića. Za manje od 4 dana oslobođena je petina hrvatskog teritorija, stvoreni su uvjeti za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja'', podsjetio je Plenković.

''Drugi osjećaj koji nas obuzima je zahvalnost prema hrvatskih braniteljima. Da bismo zaštitili njihovo dostojanstvo, donijeli smo zakon o braniteljima i članovima njihovih obitelji. Naša je dužnost da neumorno nastavimo tragati za nestalim hrvatskim državljanima", rekao je.

''Kao zemlja koja je pobijedila u nametnutom ratu, žalimo zbog svih civilnih žrtava, ne samo Hrvata, nego i Srba. S tugom se prisjećamo stotina tisuća prognanika koji su protjerani sa svojim ognjišta. Žalimo i za žrtvama ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, svaki takav čin je bolan, ružan ožiljak na pravednom licu Domovinskom ratu'', rekao je u Kninu premijer.

''Svjesni smo da je naša pobjeda u Oluji obila traumatična za mnoge hrvatske Srbe. Dok je za većinu Hrvata to većinom bio prisilan bijeg, za mnoge Srbe to je bio bijeg pred hrvatskim snagama. Hrvatska je osigurala velik napor da osigura povratak onih Srba koji su se htjeli vratiti, ali još ima poteškoća kako bi se mogli vratiti, ali mora se još toga napraviti. Brojni hrvatski Srbi su sve vrijeme rata dijelili sudbinu svojih hrvatskih sugrađana, a mnogi su bili i branitelji. Važno je da hrvatski Srbi u Oluji ne vide samo egzodus, nego i kraj rata'', kazao je u svom govoru Plenković.

''Treba iskazati pijetet prema svakoj nevinoj žrtvi, bila ona hrvatska, srpska ili neke druge nacionalnosti, od Vukovara do Dubrovnika, pijetet prema svakoj srpskoj žrtvi čime pokazujemo velikodušnost i humanost pobjednika koji, unatoč svemu, žali za svakim posrtajem'', kazao je premijer i istaknuo da se isto očekuje i od Srbije.

''Iskrena pomirdba može se graditi samo na istini koja se temelji na činjenicama'', poručio je i dodao da će se nastaviti procesuirati svi počinjeni zločini.

''Hrvatska je bila napadnuta i obranila se. Kao pobjednica Hrvatska je pružila ruku pomirdbe i gradi svoju budućnost. Danas, kada se svijet nosi s najtežom gospodarskom krizom od Drugog svjetskog rata, ponovno moramo učvrstiti nacionalno jedinstvo'', zaključio je.  

10:31 Umirovljeni general Ante Gotovina u Kninu je održao govor. 

''Četvrt stoljeća prošlo je od Oluje, operacije koja je odredila budućnost naše domovine, početka kraja rata i uspostave mira na ovim prostorima'', počeo je svoj govor Gotovina.

''Strahote rata, godine patnji i stradanja nevinih, žrtve života mladih vojnika i onih koji su izgubili svoje zdravlje u svijesti su našeg naroda, ugrađeni su u temelje naše državnosti. S ponosom i tugom sjećamo se naših prijatelja, poginulih i umrlih suboraca. S dubokim poštovanjem pozdravljam njihove obitelji'', kazao je.

Pripadnicima Hrvatske vojske čestitao je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. ''Kroz naučene lekcije iz naše burne i bremenite povijesti jači smo, bolji ljudi i spremni danas raditi za bolje sutra. Ovih 25 godina života u miru i sigurnosti Hrvatska se gradi u modernu europsku državu'', rekao je Gotovina.

''Zajedništvom svih nas znat ćemo odgovoriti na sve izazove. Na tom putu želim nam uspjeh, uz Božju pomoć'', zaključio je svoj govor umirovljeni general.

 

10:26 U Osijeku su položeni vijenci povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

10:21 Vojni biskup Jure Bogdan predvodio je molitvu za sve nestale i poginule branitelje Domovinskog rata. 

10:19 U čast 25. obljetnice Oluje na Spomeniku hrvatske pobjede ''Oluja 94'' 15 djece poginulih branitelja, umirovljeni general Ante Gotovina i 10 umirovljenih branitelja postavili su ruže u spomen na poginule branitelje.   

10:17 Predsjednik države Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković i general Ante Gotovina položili su vijenac na Spomeniku hrvatske pobjede ''Oluja 95'' za poginule branitelje.

10:11 Minuta šutnje za nestale i poginule branitelje i pripadnike VRO Oluja.

10:00 Čitaju se imena poginulih i nestalih pripadnika operacije Oluja. 

9:54 Topnici Hrvatske vojske su ispalili 25 počasnih plotuna. 

9:47 Čita se povjesnica o vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

9:45 Hrvatski su branitelji podignuli hrvatsku zastavu na kninskoj tvrđavi.

9:30 Zvonjavom kninskih zvona počelo je svečano obilježavanje 25. obljetnice VRO Oluja u Kninu.

09:24 U Knin je došla i nekolicina gostiju s grbom HOS-a i ustaškim pozdravom "Za dom spremni" na zastavama i majicama. Zbog epidemioloških mjera policija dio gostiju, među kojima su i pripadnici HOS-a, drži podalje od trga i glavne bine. .

9:22 Premijer Andrej Plenković čestitao je na Twitteru Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

''25 godina od Oluje prisjećamo se najveće pobjede koja je donijela slobodu i otvorila put mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja'', napisao je.

8:46 Građani su se u Kninu počeli okupljati.

8:21 U tijeku su posljednje pripreme Hrvatske vojske uoči proslave 25. obljetnice Oluje u Kninu.

 

07:58 Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na Facebooku je čestitala Dan pobjede.

"Današnji državni blagdan više je od sjećanja na jednu dobivenu bitku. Njih je u povijesti bilo mnogo, ali nijedna nije odredila sudbinu hrvatskoga naroda i domovine kao što ju je odredila vojno-redarstvena operacija „Oluja“. 

Čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja", poručila je Grabar Kitarović.

07:55 Obilježavanje Dana pobjede, 5. srpnja,počinje  budnicama u središtu Knina, a tradicionalno će se služiti i misa za poginule u Domovinskom ratu i VRO "Oluja". Najavljen je i prigodni program Akrobatske grupe "Krila Oluje", a navečer će na Tvrđavi biti vatromet i koncert bez publike koji će prenositi televizija.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene