Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odnosi između Izraela i Vatikana su zahlađeni i Papa zasigurno neće pohoditi Izrael u 2008. godini, piše u utorak list Repubblica, koji prenosi i izjavu šefa ureda za tisak Svete Stolice Federica Lombardija kako Benedikt XVI. već ima programirana sva putovanja u slijedećoj godini, a na popisu nema Izraela.


Tajnik Kongregacije za odnose s istočnim crkvama Antonio Maria Veglio' izjavio je kako pregovori o vatikansko-izraelskim odnosima traju već 13 godina bez ikakvog pomaka unaprijed, a riječ je o pregovorima oko crkvenog vlasništva u Jeruzalemu. 

Vezani članci Papa Franjo Papa Franjo dobro se oporavlja nakon trosatne operacije: ''Doručkovao je i pročitao nekoliko novina'' Papa Franjo Potvrdio glasnogovornik Vatikana: Papa Franjo u bolnici, danas ide na operaciju

Nakon bilateralnog sporazuma iz 1993. nije, unatoč brojnim sastancima izaslanstava Vatikana i Izraela, načinjen korak naprijed u rješavanju pravnog statusa crkvene imovine u Svetoj zemlji.

Čuvar crkvenih dobara u Svetoj zemlji otac Pierbattista Pizzaballa izjavio je kako glede općih pitanja kao što su želja za mirom i međuvjerskim dijalogom odmah dolazi do suglasja i odmah se sroče izjave, ali "glede konkretnih pitanja kao što je pitanje života kršćanske zajednice (na prostoru te regije) pregovori se odmah zaustave".

- Problem je vlasništva. Izraelci žele dobiti što je moguće veći dio vlasništva (nad crkvenim objektima) kako bi to bio njihov adut u mirovnim pregovorima u kojima će se govoriti o Jeruzalemu i njegovu statusu, izjavio je Veglio'.

Zastoj u pregovorima oko crkvene imovine očito zaustavlja i moguće organiziranje pohoda Pape u Izrael.

- Benedikt XVI. je više puta izrazio želju za pohodom Svetoj zemlji, ali za takvo putovanje su potrebni uvjeti među kojima i opće pomirenje u regiji, ali i pozitivni znaci u odnosima Crkve s lokalnom stvarnošću koji bi ohrabrili tako važno putovanje, izjavio je otac Lombardi. 

Pošto nije planirano, a svojedobno je najavljivano kao moguće, Papino putovanje u Svetu zemlju 2008. godine, Repubblica zaključuje kako nije postignut napredak u izraelsko-vatikanskim pregovorima.